«Jeg sitter her i en kirke

av skogduft og dogg en dag.

Linnea ringer til messe

med lydløse klokkeslag», skrev Hans Børli i sitt dikt Gudstjeneste.

Og det var nettopp dette diktet, tonsatt og spilt av Øivind Roos og sunget av Eva Vermundsberget som årets friluftsgudstjeneste på Oppistun ble åpnet med.

Ingen ulvedebatt

Og for tredje året på rad var det sogneprest Bettina Eckbo som forrettet.

– Oppistun er et kjempeflott sted å ha friluftsgudstjeneste og å ha det i rammen av Børlis dikt og at vi kan være her ute og kjenne litt på det store og være endel av storheten, sa Bettina Eckbo før gudstjenesten.

For øvrig en gudstjeneste som sognepresten hadde gitt navnet OBS! Ulv i fåreklær.

– Men det blir ingen ulvedebatt under gudstjenesten, sa hun til de rundt 50 frammøtte. – Den får ta til kirkekaffen etterpå, spøkte hun.

Debuterte som organist

Både Eva Vermundsberget og Øivind Roos er vant med å synge og spille i kirken, men søndag debuterte Øivind som «kirkeorganist». Siden det ikke er helt enkelt å få slept et kirkeorgel opp til Børli, hadde «organisten» med sitt eget instrument – trekkspillet.

– Ja, det er første gang jeg stiller som kirkeorganist. Heldigvis slapp jeg å ta kantorskolen, det holdt med trekkspillskolen, kommer det med et glimt i øyet fra Roos.

En kul prest

– Men, det er stor stas å komme opp hit og være med på dette, drikke kirkekaffe etterpå og se på utstillingen. Og så er det stas at det er Bettina som forretter. Hun er en kul prest, sier Øivind rett før gudstjenesten begynner og Bettina kommer fram til alteret.

Hemmelig språk

– Jeg har aldri gjort en gudstjeneste på trekkspill, så dette skal bli spennende, sier han til Bettina og legger til:

– Jeg vet det er et hemmelig språk mellom prest og organist, men det har jeg ikke lært meg, sier han.

– Men det går nok bra for det, trøster Bettina.

Oppistun kirkekor

Og sognepresten fikk rett. Det ble en vakker gudstjeneste med Øivinds tonsatte dikt av Børli og Evas og Bettinas vakre stemmer. For øvrig døpt av Roos til Oppistun kirkekor for anledningen.

– Det er ikke store koret, men de er godt samstemte, smilte han.

Dette var stedet å være

– Vi har vært på Børli i mange år under Junikveld, men aldri på en gudstjeneste her oppe, forteller Inger-Elsa Kjustad som sammen med venninnen Gunny Alstadvold har tatt turen fra Fetsund.

– Vi har tenkt i mange år at vi skulle besøke disse søndagene i juli og da vi hørte at Bettina Eckbo hadde med seg Eva Vermundsberget og Øivind Roos, så var dette stedet å være i dag, sier Inger-Elsa Kjustad.

Gir ro i sjelen

– Og dette er et fint sted å komme til, det gir ro i sjelen, sier Gunny Alstadvold.

– En gudstjeneste passer så godt her sammen med den fantastiske utsikten, legger hun til.