Arbeidsuka, en uke der 9.-klassinger prøver ut jobblivet i én uke, hvor de får oppgaver eller skygger noen, er en fin mulighet til å teste voksenlivet. En som utnyttet den, var 15 år gamle Edvard Ensrud-Skraastad, som fikk seg jobb på stortinget.

– Jeg jobber med politisk påvirkningsarbeid.

– Hvorfor valgte du akkurat den jobben?

– Fordi jeg er interessert i politikk og har noen uvanlige saker som jeg vil at politikerne skal vite om. Saken handler om et språk som heter esperanto. Det er et veldig enkelt språk og har få grammatiske regler, som alle i verden skal kunne snakke for å kunne kommuniser med hverandre uansett språkbakgrunn.

– Hvordan fikk du muligheten til å jobbe der?

– Jeg kjenner en person som har vært litt i det politiske bildet før, som gjorde at jeg kunne være med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

– Jeg har fått en oppgave om å skrive om esperanto for å gjøre meg klar til da jeg skal presentere språket for andre. Jeg har også skrevet en e-post til alle partiene på stortinget om esperanto og deres språkpolitikk. Jeg har også jobbet med å fikse PC-er.

– Hvordan er å jobbe på Stortinget?

– Den er ganske bra, det er gøy å gjøre noe som man virkelig engasjerer seg i. Så jeg vil si meg meget fornøyd.

– Kunne du tenkt deg å jobbe med dette når du bli voksen?

– Nei, det kunne jeg nok ikke. Det er noe jeg syns er mer gøy å jobbe med, som jeg har likt lenge, nemlig film. Det er mitt hovedmål i framtida, men dette er noe jeg kunne gjort på fritiden når jeg blir eldre. Esperanto faller ikke så lett!

Edvard oppfordrer alle til å gå for den jobben de har aller mest lyst på i arbeidsuka.

– Til dere som skal ha arbeidsuke og har lyst til å gjøre noe som høres helt umulig ut, prøv så godt du kan for å få den jobben. Den uka kan til å bli viktig for framtida.