Ed Galiani tar over som Knights-trener: – Endelig får jeg sjansen

NY KNIGHTS-SJEF: Ed Galiani kommer til Kongsvinger 1. august.

NY KNIGHTS-SJEF: Ed Galiani kommer til Kongsvinger 1. august. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

KONGSVINGER: Ed Galiani bryr seg fint lite om at Knights har vært et bunnlag i eliteserien i tre sesonger.

DEL

– Jeg har aldri skygget unna en utfordring, og det å trene Knights er perfekt på alle måter for min del, sier Galiani til Glåmdalen på telefon fra New York.

Mandag ettermiddag ble han offentliggjort som Knights' nye hovedtrener.

Amerikaneren har levd og åndet ishockey i hele sitt liv, og har ingen planer om å slutte med det når han kommer til Kongsvinger.

Endelig tilbake

– Jeg veit forutsetningene, men det er også det som trigger meg. Endelig kan kona og jeg få komme tilbake til Europa. Vi har mange gode minner fra den forrige perioden, sier 57-åringen.

Galiani ble Stavangers store helt da han bøttet inn mål for Viking på 80-tallet. Den blide og omgjengelige New York'eren ble elsket både på og utenfor isen av siddisene.

– Vi hadde to fantastiske år i Stavanger, og vi har lengtet tilbake hele tiden. Nå fikk jeg muligheten, og jeg er utrolig glad for at Knights har tro på meg som trener. Siden jeg gikk av med pensjon som brannmann for to år siden, har jeg forsøkt å komme tilbake. Men nåløyet er trangt, og jeg har bare måttet smøre meg med tålmodighet.

– Jeg kommer til Kongsvinger 1. august, og fra den dagen skal vi bygge noe sammen. Jeg ville ikke tatt denne jobben hvis det var bare for én sesong. Det viktigste er å skape øyeblikk som gjør at menneskene i Kongsvinger er stolte av hockeylaget sitt. Det er det store målet mitt – vi skal spille med hjertet utenpå drakta og spille med stolthet.

Flyttet til New York

Han avsluttet karrieren som spiller med å få spille VM for USA i Sveits våren 1990.

Da fant han ut at det var på tide med litt ro rundt familien.

– Jeg spilte to sesonger i Norge, og i tillegg spilte jeg i Danmark og Sverige. I 1990 var det på tide å slå seg til ro, og ha fokus på en vanlig jobb og familien. Men jeg har aldri sluttet med ishockey. Fra den dagen jeg selv la skøytene på hylla, har jeg trent – eller hatt ansvaret for – lag i yngre årsklasser.

På CV'en står blant annet en lang periode i ungdomsklubben Long Island Gulls, og flere nåværende NHL-spillere har vært under Galianis vinger.

– Men den mest kjente for dere nordmenn er kanskje Tim Kunes, som har vært veldig god for Stavanger Oilers i to perioder – senest nå i vinter, sier den nye Knights-treneren entusiastisk.

– Mange som meg

– Hva tenker du om spillerstallen som skal bygges?

– Det er den jobben som skal gjøres nå, og jeg gleder meg til det. Etter et langt liv i ishockey har jeg skaffet meg et brukbar kontaktnett. Flere spillere jeg har trent, har siden blitt gode spillere i større ligaer. I tillegg har jeg fått veldig god kontakt med mange gode trenere.

– Jeg reiste til Europa rett etter college. Jeg visste jeg ikke kom til å tjene mye penger, men jeg ville spille ishockey – samtidig som jeg skaffet meg minner for livet, og gode venner. Det finnes mange gode spillere som har den samme tankegangen som jeg hadde for 35 år siden, og de er høyaktuelle for å spille i Knights.

– Den beste kandidaten

Linus Rolinder, styremedlem i Knights med ansvar for sport, sier følgende om ansettelsen:

– Vi hadde flere gode kandidater, men Ed passet vår filosofi best. Han har solid erfaring gjennom mange år i amerikansk hockey, og har i tillegg spilt på et høyt nivå selv. Vi er veldig fornøyde med å få Ed inn som vår hovedtrener.

– Noe vi også er veldig glade for, er at Ed ser på det å trene Knights som et mer langsiktig prosjekt. Det er det som går som en rød tråd gjennom alt vi gjør i klubben nå. Vi ønsket en trener som ville være med på reisen, en som vil utvikle seg selv og oss som klubb. Derfor har vi også signert en avtale som i utgangspunktet strekker seg over tre år.

Galiani vil sammen med sportskomitéen ha ansvaret for å sette sammen en spillerstall de kommende ukene.

– Vi har full tillit til Eds kontaktnett, og det er også derfor vi har vært avventende til å signere utenlandske spillere fram til nå. De økonomiske forutsetningene ligger der, og det ligger i kortene at Knights vil ha flere spillere med pass fra Nord-Amerika kommende sesong, sier en fornøyd Linus Rolinder.

Artikkeltags