(Oppland Arbeiderblad) Da politiet og Mattilsynet gikk til aksjon i starten av desember, ble det oppdaget 79 katter, 17 av dem døde og 62 fortsatt i live, hjemme hos kvinnen som tidligere var leder av Dyrebeskyttelsen i Gjøvik og Toten.

47 av de 62 kattene ble senere avlivet på grunn av avmagring og at de var sykelig undervektige. Det ble oppdaget at friske katter vandret rundt blant døde. Flere katter satt, og hadde sittet lenge, i små bur, ifølge etterforskningen.

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har nå tatt ut tiltalte i saken mot kvinnen. De mener hun har brutt dyrevelferdsloven på flere punkter, og jobber nå fram mot en rettssak som i verste fall kan gi henne tre års fengsel.

Oppland Arbeiderblad har ikke lykkes med å komme i kontakt med tiltalte, torsdag ettermiddag. Hennes forsvarer Ove Herman Frang ønsker foreløpig ikke å kommentere saken.

– Jeg har ikke fått snakket med klienten etter at tiltalen forelå, sier han.

– Pågått i et halvt år

Oppland Arbeiderblad har tidligere avdekket, og fått informasjon om, at det mellom januar 2016 og januar 2022 skal ha blitt meldt inn minst seks bekymringsmeldinger om katteholdet til lederen og lokalavdelingen.

I tillegg skal Mattilsynets inspektører i Mjøsregionen ha fått varsler. Likevel gikk det nesten seks år før politiet og Mattilsynet gjorde tilsyn.

I tiltalen som nå er klar mot lederen, skriver politiet at det hun er tiltalt for har pågått i perioden april til desember i 2021. Tiltalepunktene går blant annet på at kvinnen ikke har sikret at dyrene har fått tilstrekkelig med mat og vann, at dyrene ikke har vært beskyttet mot skade, sykdom og parasitter og at de ikke har fått tilstrekkelig behandling eller avliving ved behov.

– 53 katter i leilighet

En del av tiltalen omhandler også at kattene ikke hadde et tilfredsstillende miljø å bo i. Etterforskningen skal ha avdekket at minst 53 katter oppholdt seg i en kjellerleilighet på om lag 140 kvadratmeter og at ni bodde i et uthus.

«Kattene skal ha hatt avføring i pelsen og flere av dyrene skal ha blitt holdt i bur med størrelse 55x95x65 centimeter over lengre tid. Luftkvaliteten inne beskrives også som dårlig», heter det i statsadvokatens tiltale.

Strafferammen for lovbruddene er fengsel i inntil tre år. Påtalemyndigheten mener saken anses som grov og viser til omfang, virkning og graden av skyld.