Da Aurora Sørli Grande (18) fra Vestmarka, Clara Elida Kvesetberget (17) fra Magnor og Tora Torkelsdatter Strøm (18) fra Tobøl lå i en klynge på ungdomsskolen påpekte en forbipasserende elev at de så ut som et blondt garnnøste. Lite visste de da at kallenavnet skulle dukke opp igjen da jentene fra Eidskog skulle forme eget band. Sammen med Maia Langbrumoen Rinden (16) fra Skotterud og Yrja Margrethe Walter (17) fra Skotterud representerer tenåringene et bredt spekter av blondt hår, og det var på tide å omfavne kallenavnet fra ungdomsskolen.

Et produkt av Kulturskolen

– Vi er blondiner alle sammen, og det var når vi skulle gi bandet et navn at vi husket på ungdomsskolen. Blondt Garnnøste er et bandnavn vi er blitt glade i, forteller Aurora mens bandet danner en halvsirkel inne på Kulturskolen på Skotterud.

Det lokale kulturtilbudet brakte jentene sammen, og Kulturskolen får mye æren for at blondinene nå er blitt samstemte. I fjor ble de tildelt Magnor Vinylmesses stipend på 5000 kroner. Tross sin unge alder har de opptrådt på haugevis av konserter allerede siden bandet ble formet i 2019, og i årene før gjennom Kulturskolen. På lørdag venter kanskje den største spillejobben så langt.

– Han er jo en legende

– Vi skal varme opp for Øystein Sunde. Han er jo en legende, mener vi. Vi har spilt i bakken på Audunbakken tidligere, og ble nå spurt om vi kunne dele scene med Sunde. Det er en stor ære for vi kjenner godt til han, forteller Tora.

Låter som «Kjekt å ha», «Bleieskift-arbeider» og «Barkebille-boogie» har alle satt sine spor i tenåringsjentene. Sjøl om det er låter skrevet langt utenfor deres tid av den 75 år gamle viselegenden.

– Han er jo utrolig god på gitar, og han er jo en komiker. Sangene hans er morsomme, og det er slikt som bare fester seg, sier Tora.

Maia klarer ikke å skjule sin brede kunnskap ovenfor vår lokale legende.

Kan hele Øystein Sunde potpurriet

– Jeg kan hele Øystein Sunde potpurriet utenat. Det var det eneste vi lærte på barneskolen omtrent. Hver eneste avslutning var det på med Sunde. Jeg kan også nevne at vi hadde samme lærer alle de sju årene, sier Maia og ler.


Gjennom Kulturskolen på Skotterud har de blitt utfordret og gitt mange muligheter til å stå på en scene.

– Vi ble satt i band sammen på Kulturskolen og. Det var her vi ble rådet til å slå oss sammen til et stort band. Så Kulturskolen har mye av æren for at Blondt Garnnøste ble født. Jeg hadde nok ikke begynt med bass uten Kulturskolen, sier Yrja.

Fra UKM Landsmønstring og Vestmarkadagen til opptreden på Kongsvingers første Pride og åpningen av fredsmonumentet på grensa har jentene skaffet seg bred erfaring med sitt pop-rock band.

Spilt på utdrikningslag på Sander

– Vi har til og med spilt på et utdrikningslag på Sander. De hørte oss i bakken på Audunbakken, og de kontaktet oss på Instagram, sier Clara.

– Det er den kuleste og mest morsomme spillejobben vi noensinne har hatt. Det var et bra publikum skal jeg fortelle deg. De var helt med og vi koste oss skikkelig, forteller Maia.


Tenårings-bandet kan også avsløre at de har begynt å skrive egne låter sjøl i år. De bruker å framføre coverlåter som folk flest ikke kjenner til, og holder seg unna for eksempel Gyllene Tider.

– Vi velger ut låter som folk flest ikke kjenner til. Vi har fått god respons på Mama's Broken Heart av Miranda Lambert blant annet. Vi har en mer rocka versjon av hennes låt som vi liker å spille. Vi trykker ofte «shuffle» på Spotify-lista og gir ofte den låta en sjanse ved å spille den. Slik finner vi ut hva som funker for oss. Jeg tror ikke vi har spilt to låter fra samme artist noen gang, sier jentene.

Har begynt å skrive egne låter

De forteller også at årsaken til de har tatt opp låtskriver-pennen i år er på grunn av spillejobben som kommer nå på lørdag.

– Vi kan jo ikke spille på en sånn festival uten å ha vårt eget materiell. Vi kan ikke varme opp på den store scenen på Audunbakken uten egne låter. Så enkelt er det, sier Clara.


– Hva heter den første låta dere skrev?

– Den heter Rock Away. Den handlet egentlig om å være seg sjøl, og å ikke bry seg om hva andre tenker liksom, forteller Tora, som bidro mest til den låta.

– Det er en gladlåt hvor man slipper seg løs. Slik som vi slo oss løs når vi skrev den, legger Yrja til.

Blondt Garnnøste beskriver seg sjøl som et liveband. De er ute etter å bruke sin sjøltillit på scenen for å fange publikums interesse på Audunbakken.

– Vi vet at vi må vinne over publikum. Alle er der for å se Øystein Sunde, og da må vi gi de noe like bra. Vi merker også at folk er nysgjerrige på et rent jenteband, og det gir oss litt gratis «hype». Når jeg griper mikrofonen lørdag skal Audunbakken få se hva vi kan.