Det vil seg liksom ikke for regjeringen for tida. Iallfall ikke sett fra vanlige folks perspektiv. For mens butikker innskrenker åpningstiden for å spare på strømmen, museer og andre skrur ned temperaturen eller stenger av samme grunn, bensin og diesel er så dyrt at det blir kaos når en bensinstasjonskjede kutter prisen med et par kroner i noen timer og et brød og et halvt kilo smør fort koster nærmere hundrelappen, ja, da blir det skuffelse når det som selges inn som en gladnyhet viser seg ikke å få noen særlig innvirkning på lommeboka likevel.

For gleden over kuttet i drivstoffavgiften, presentert av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i forrige uke, ble kortvarig. Dette vil folk merke på pumpeprisen, erklærte Vedum. Nei, det vil de ikke, var den kontante responsen fra NAF, som kalte det hele en «diesel-bløff». Interesseorganisasjonen har ettergått tallene til finansministreren, og konkluderer med at mesteparten av regjeringens kutt går til traktorer, mens resten spises opp av økte krav til biodrivstoffinnblanding. Biodrivstoff koster tre ganger så mye som vanlig drivstoff, så når mer av det skal inn i tanken, vil det drive pumpeprisen opp.

«I sum utgjør regjeringens forslag absolutt ingen forskjell på pumpeprisen», sier pressesjef i NAF, Ingunn Handagard, i en pressemelding.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har hatt katastrofalt dårlig oppslutning på meningsmålinger den siste tida. Det er krevende å lede når folk flest føler at de får det dårligere og dårligere. Vi skjønner godt at Vedum ønsket seg en vinnersak, en nyhet som virkelig varmet i vinterkulda. Bensin- og dieselpriser har både reell og symbolsk betydning for folk. Bare se hva som skjedde da en bensinstasjonskjede kuttet prisen med et par kroner i førjulsstria. Fikk du fylt 50 liter sparte du en hundrelapp. Mer enn nok til å skape kaotiske tilstander ved bensinstasjoner landet rundt.

Så når Vedum varsler avgiftskutt og lavere pumpepris skaper det jubel i de tusen hjem. Helt fram til de oppdager at vinninga går opp i spinninga. Da føler folk seg lurt.

Det er neppe noen grunn for Vedum og regjeringspartiene til å se fram til neste runde med meningsmålinger heller.