Nordre Odalen kulturminnelag står bak dialektprisen «Kav odøling».

– Årets prisvinner har mer enn noen andre gjort nordodølinga stolte av dialekta gjennom bruk av en underfundig, sprelsk og til dels «vovet» (vågal) humor. Og ikke minst viderefører prisvinneren en fortellertradisjon som er i ferd med å bli borte, er juryens begrunnelse. Videre heter det:

Saueskrekk

– I tillegg til at prisvinneren har bidratt til å bevisstgjøre ungdom på dialektbruk, har vi fått innblikk i både saueskrekk og livet på Skyrudsaga. Kort sagt: Prisvinneren bygger lokal identitet gjennom humor OG bruk av odalsdialekta.

Prisen ble delt ut under kulturminnelagets vårmøte mandag kveld.

– Kjempestas, sier Bjørg Skogholt, Jorunn Skjønhaug, Hallgeir Skogstad, Håvard Skjønhaug og Jan Even Rønning til Glåmdalen.

Humorgruppa Knapper & Glansbilleder har i 10 år underholdt sambygdinger og andre. De tre forestillingene er sett av nesten 5100 personer.

Kan forvirre unga

– Vi kan vel nesten kalle det en suksess, spøker Rønning.

– Og dere prater kav odøling også til daglig?

– Jeg bor i Lommedalen i Bærum og må erkjenne at jeg ikke er så flink, men legger om når jeg kommer til hjembygda, sier Hallgeir Skogstad.
Jorunn Skjønhaug bor i Oslo og jobber som lærer.

– Jeg må moderere meg for ikke å forvirre elevene. Møter jeg andre som prater dialekt, slår jeg over til kav odøling.

Under vårmøtet presenterte ellers historiker Dag Hundstad boka «Norgeshistorien gjennom 25 ting», der han er medforfatter, mens Knut Ola Storbråten fra Anno Odalstunet fortalte og viste bilder fra Skålbergsætra.

Kulturminnelaget avviklet også sitt årsmøte. Asgeir Østli overtar som leder etter Gunnar Nygård.