Gå til sidens hovedinnhold

Hvem fortjener dialektprisen?

Artikkelen er over 4 år gammel

NORD-ODAL: Hvem er mest tro mot sitt «morsmål»? Kjenner du noen nordodølinger som er særs gode til å holde på dialekta si også i offentlige sammenhenger, og dermed er en god ambassadør for dialekten, så meld fra nå!

Nordre Odalen kulturminnelags dialektpris, «Kav odøling» deles ut for niende gang i år.

– Vi har allerede et par kandidater på blokka, men vi ønsker flere forslag fra sambygdinger og andre med interesse for odalsdialekten, sier Gunnar Nygård.

– Hold den levende!

– Kampen for dialekten er en kamp for bygdekulturen. Odalsdialekten er fin, og den er ekte, og vi i kulturminnelaget vil gjerne bidra til å holde den levende, sier Gunnar Nygård og de han har med seg i kulturminnelaget.

I statuttene for dialektprisen står det blant annet at det lokale talemålet er et viktig kulturminne som må ivaretas og holdes levende, og som i våre dager er under press.

Vil ha forslag

– Vi ønsker å hedre personer som i det daglige på en ekte og konsekvent måte bruker odalsdialekten offentlig enten i tale eller skrift, eller som på annen måte bidrar til å styrke vår lokale språkidentitet, sier menneskene bak prisen.

Kulturminnelaget oppfordrer dermed alle som har en kandidat de mener oppfyller statuttene, om å komme med sitt forslag. Fristen for forslag er onsdag 8. mars, og du kan ta kontakt med Gunnar Nygård.

Mangfoldige vinnere

Tidligere vinnere av prisen «Kav odøling» er jurist Tom Vik, musiker Arne Knapperholen, biblioteksjef Anita Bunes, «gammelordfører» Asgeir Østli, barnehageansatt i Møllebakken barnehage Heidi Ødegård, Sand sentralskole, revygruppa Knapper og glansbilleder og treningsinstruktør Monica Rasen, som fikk prisen i fjor.

Prisen deles ut i forbindelse med kulturminnelagets årsmøte i Sanitetens hus i Mo 22. mars, og vinneren får et diplom med motiv laget av kunstneren Ivar Nordhagen.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.