Gå til sidens hovedinnhold

Denne maskinen skal redde flere dyr

Artikkelen er over 2 år gammel

Fem klinikker har gått sammen om å spleise på en ny CT-maskin, som nå er installert på Ingeberg.

– Maskinen gjør oss i stand til å stille sikrere diagnoser og tilby en bedre behandling, sier daglig leder Lars Tessem hos veterinærklinikken i Ingberg, Vet Sentrum.

Fem gikk sammen

Hunden Laffen har slitt med ryggproblemer og er bedøvet. Nå føres han sakte inn i den nye CT-maskinen for undersøkelser. I løpet av ti sekunder er skanningen over. Nå skal bildene undersøkes av veterinær. Er det behov, så sendes undersøkelsen til Oslo digitalt for en andrevurdering.

Etter et og er halvt års ombygging er de nye undersøkelsesrommene klare på Vet Sentrum. Et av rommene er viet en ny, dyr CT-maskin.

Utdannelsesspesialist Ileana Flores, fra leverandøren GE Nordic, er på besøk for å lære opp personalet i bruken.

– Alt som går gjennom trommelen kan undersøkes. Katter, hunder og gris ... Det har også vært kjørt igjennom pingviner og hester, forteller Flores.

– I Kristiansand Dyrepark kjørte man inn en leopard. Det er formen på dyret som avgjør litt hva vi kan undersøke, skyter Tessem inn.

– Og vårt bord tåler 180 kilo. Det er vel der begrensningen ligger.

– Da får vi bare bygge noe som tåler litt ekstra, sier Flores.

Det er fem klinikker i Elverum, Stange, Ringsaker, Lillehammer og Hamar som har gått sammen om CT-maskinen, eller datatomografen som det egentlig heter.

– Delingsøkonomi. Vi hadde aldri klart å kjøpe denne maskinen hver for oss, fordi den koster veldig mye. Løsningen ble å spleise. Sammen har vi stiftet et selskap, Vet CT Innlandet, som leier lokaler av oss i Vet Sentrum. Vi låner ut personell til Vet CT Innlandet som utfører undersøkelsene.

Bedre overblikk

Tidligere har veterinærklinikkene bare kunne ta røntgenbilder, eller henvise dyr videre til Oslo.

– Nå slipper vi å sende dyr og mennesker på E6en, gjennom bomringene og fram til Majorstua, sier Tessem

Dyrepleier Jeanett Hansen skal operere maskinen:

– En veldig spennende jobb. Bildene sender jeg videre til veterinæren, som igjen kan sende resultatene videre til spesialister i Norge eller England for analyse, om det trengs. Vi har kapasitet til oppimot 10 CT-undersøkelser daglig, dersom det skulle være et behov for det.

Tessem mener også at det vil bli et løft:

– Bildene vi får ut av CT-maskinen er tredimensjonale istedenfor endimensjonale. Vi får en fantastisk diagnostisk bildekvalitet som virkelig letter arbeidet vårt, sier Tessem.

– Vi får et helt annet overblikk. Katter eller hunder som har blitt traumatisert eller kompliserte kreftdiagnoser. Det blir vanskeligere å overse skader eller kreftspredning. Da vet vi mer om hvordan vi skal behandle eller om vi ikke skal behandle i det hele tatt.

Vet Sentrum startet opp på Ingeberg i 2002 med tre ansatte. Klinikken har i dag vokst til 15 ansatte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.