Det måtte jo skje: Den tredje smittebølgen er i ferd med å skylle inn også over oss. En stund har Kongsvinger-regionen vært en tilnærmet smittefri sone, mens Oslo og Viken har måttet stenge ned. Nå øker smittetallene også hos oss, skoler må sende elever hjem i karantene og tiltakene skjerpes inn.

Igjen kreves det mer av oss. Barn og unge får fritidsaktiviteter stanset, vi skal ha kontakt med færrest mulig, droppe selskaper, besøk og ferie, bruke munnbind og så videre. Det begynner å bli mye å forholde seg til.

Ja, man kan faktisk gå seg helt bort regler og anbefalinger, til tross for at Erna Solbergs strenge formaninger summer i bakhodet.

Og apropos Erna. Det er demotiverende at vi på oppløpssiden må oppleve at statsministeren selv bryter smittevernreglene. At assisterende helsedirektør Espen Nakstad i et slags forsvar sier til VG at mye tyder på at Erna Solberg ikke brøt en forskrift under vinterferien på Geilo, men at hun brøt et råd dagen etterpå, hjelper ikke all verden.

Er det én som burde forsikre seg om at hun ikke engang beveger seg i grenseland, så er det hun som er øverst ansvarlig for at vi alle får redusert livskvalitet i disse tider.

Statsministeren havnet i trøbbel etter å ha samlet familien på Geilo for å feire hennes 60 årsdag. Nå etterforsker politiet, og Erna risikerer bot ettersom de var 13 stykker til bords på restaurant. Også dagen etter skal smittevernreglene ha blitt brutt.

Det er fort gjort å tenke at når statsministeren kan tøye - eller bryte - reglene for å feire bursdag, så må vel regelverket være litt fleksibelt for oss andre også. Men det er det ikke.

Lappeteppet av regler er imidlertid blitt så komplisert at selv Erna snubler i forskrifter, pålegg, anbefalinger, trafikklys og regionale forskjeller. Ernas tabbe må likevel ikke brukes som et argument for at det ikke er så nøye. Snarere må den benyttes som en påminnelse til myndighetene om at hvis dugnaden skal lykkes på oppløpssiden, må det være lett for folk å skjønne hva de kan gjøre – og hva de ikke kan gjøre.

Akkurat nå er det nok de færreste som består eksamen i «Gjeldende norske smittevernregler». Til sjuende og sist handler det nå om å holde liv i dugnadsånden. Vi trenger den for å komme i mål.