Gravlund eller kirkegård

Artikkelen er over 14 år gammel
DEL

Meninger Om ni dager vil Kongsvingers ordfører offisielt innvie den nye Holt kirkegård, og dermed er en helt nødvendig utvidelse av kapasiteten for gravferder i byen gjennomført. Kunstnerisk utsmykning og det monumentale, flomlysbelagte klokketårnet vil dessuten gi byen enda et landemerke.

Den norske kirke lokalt har ansvaret for forvaltningen av gravferdsordningen og gravplasser, og har også tatt initiativet til en inkluderende åpningsseremoni og økumenisk gudstjeneste neste søndag. Holt skal nemlig være gravplass for alle mennesker, uavhengig av trossamfunn og livssyn. På åpningen vil både Humanetisk forbund, Bahai, Buddhistforbundet, Islamsk råd og alle kirkesamfunn i Kongsvinger delta.

Dessverre blir ikke navnet på den nye gravlunden like inkluderende som innvielsesseremonien siden den skal hete Holt kirkegård. Den burde nærmest selvsagt blitt hetende Holt gravlund, slik det er full anledning til der gravplasser ikke er ledsaget av en kirke. Å rette skytset mot kirkelig fellesråd eller menighetsrådet i Kongsvinger blir imidlertid feil - det må være opp til andre tros- og livssynssamfunn å ta initiativet til, argumentere og kjempe for en annen betegnelse enn kirkegård. Kongsvingers politikere har så muligheten til å følge det opp om nødvendig, og det burde de gjøre.

For de fleste oppfattes navnestriden trolig som flisespikkeri. Vi har også forståelse for at medlemmer av Den norske kirke ønsker at det skal hete kirkegård. En moderne og framtidig gravlund anno 2004 i et flerkulturelt lokalsamfunn som rommer alt fra pietister og protestanter via katolikker og buddhister til humanetikere og agnostikere bør utvilsomt hete det den er - en gravlund. For en del mennesker vil det nemlig føles fullstendig uriktig å ta et siste farvel og bli gravlagt på en kirkegård, mens medlemmer av Den norske kirke ikke vil oppleve det belastende å ha en gravlund som sitt siste hvilested.

Kan vi håpe at det fortsatt ikke er for sent å endre navnet?

Høyt nivå

Med fortjent cuptriumf over Aalesund holder KIL Toppfotball fotballfeberen ved like her i distriktet, og i morgen er det TV-sendt toppkamp mot serieleder Start på Gjemselund. Onsdagskvelden ga dessuten bevis for noe mer: Avstanden mellom eliteserien og 1. divisjon i norsk fotball er krympet.

Seks eliteserielag ble nemlig slått ut. Det underbygger at KILs seire i treningskamper mot Fredrikstad, Rosenborg og Lillestrøm ikke var noen tilfeldighet. Et jevnere nivå i toppen av norsk fotball er positivt og bidrar også til ytterligere spenning i cupen framover.

Livsnerven

I morgen tøffer et lokomotiv fra Kongsvingerbanens åpning i 1862 inn på Kongsvinger stasjon, og tar så turen nordover Solørbanen. Jernbanen var selve livsnerven gjennom glåmdalsdistriktet i minst hundre år, og mange vil møte opp til denne nostalgiske markeringen av norsk jernbanes 150-årsjubileum med en liten klump i halsen. Og med en berettiget irritasjon over at jernbanetilbudet her i distriktet bevisst er blitt nedbygd de siste tiår.

Kan vi håpe at det fortsatt ikke er for sent å endre navnet?

Artikkeltags