Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Sykdommen som fram til februar i år førte til massivt inngripende tiltak når smitten steg, ser ut til å gjøre et realt comeback nå i sommer. Men du slipper å finne fram munnbind, rigge deg til på hjemmekontor eller avlyse ferieturen. Koronavirusets nye varianter gir stadig mildere sykdom hos de aller, aller fleste. Vi kommer til å greie oss aldeles utmerket gjennom den nye smittebølgen uten omfattende restriksjoner.
Og takk og pris for det. Å gå løs på en ny runde med mer eller mindre nedstenging av samfunnet, hadde vært blytungt.
Vi kommer til å leve greit med at tusenvis, kanskje flere hundre tusen, smittes i sommer. Nøyaktig hvor omfattende smittebølgen blir, er blitt vanskeligere å tallfeste, i og med at testregimet er mer eller mindre avviklet. Men allerede registrerer man økt antall innleggelser med covid-19, i forrige uke endte det på 130, skriver NTB. Disse pasientene har som regel andre helseutfordringer i tillegg til koronasmitten.
Det er fortsatt omikron som dominerer, og i sommer blir det etter alt å dømme varianten med undertittel BA.5 vi får vondt i halsen av. Denne ble først påvist i Sør-Afrika i februar. Smittevern-overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet ser ikke for seg at dette kommer til å få store konsekvenser for hvordan vi kan utfolde oss i sommer.
«Det er svært lite sannsynlig at vi vil anbefale andre tiltak enn en fjerde vaksinedose til noen grupper», sier han til NTB.
Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er enig. Heller ikke han tror på en sommer med restriksjoner, utover et råd om å holde seg hjemme når man er syk. Noe mange mener var en god ide også før koronaen traff oss. På sikt mener både Nakstad og Aavitsland at koronaviruset vil plage oss i mindre og mindre grad. Aavitsland kaller sågar BA.5-bølgen «en del av den nye normalsituasjonen».
«Det vil smitte de fleste av oss både to, tre og fire ganger i årene framover. Vi bygger da opp stadig bedre immunitet mot alvorlig sykdom. Men smitte blir det vanskeligere å unngå», erkjenner Aavitsland overfor NTB.
Det er i det hele tatt blitt noe hverdagslig over forholdet vårt til korona. Og det er nok det nærmeste vi kommer en «seier» over viruset. Det blir ikke borte. Å stenge ned byer for å hindre smitte, som de fortsatt holder på med i for eksempel Kina, gir ingen mening lenger.