Det er i forbindelse med gatefotball-NM i Kongsvinger 25. til 27. mai at Lundekvam kommer til byen. Torsdag 24. mai klokka 18.00 arrangeres det nemlig seminar om idrett og rus i Rådhus-Teatret. I tillegg til Lundekvam, kommer Cathrine Johansen og en representant fra organisasjonen AV-OG-TIL, og trolig en lokal innleder eller to.

Arrangementet er et samarbeid mellom Kongsvinger Breddefotball og NM i gatefotball/Frelsesarmeen rusomsorg Kongsvinger (Linken).

Seminaret er åpent for alle interesserte fra 13-årsalderen og oppover. Det er gratis inngang – og bare å møte opp.

– Latt livet gå i grus

Claus Lundekvam spilte for Brann og Southampton, har 40 landskamper og er nordmannen med flest kamper på øverste nivå i England. I 12 år var han en proff i Premier League. Han var rik og berømt. Men livet hadde også en alvorlig skyggeside.

– Kokain, alkohol og piller. Det var min greie, sa en åpenhjertig Lundekvam til Bergens Tidende i 2015.

 

Samme år ga han ut boka «Claus Lundekvam–En kamp til». Der legger han alle kortene på bordet. Her er et utdrag fra boka, gjengitt av Dagbladet i forbindelse med lanseringen:

«Jeg ønsket meg alt, og etter hvert kunne jeg også få alt. Og da jeg hadde fått alt, var det ikke nok. Jeg hadde trent og jobbet hardt, stått på hver eneste dag for å komme dit jeg var. Bilene, båtene, luksusferiene, festene i London – jeg fortjente det, alt sammen. Jeg skulle skvise ut enda mer. Mer fest, mer sex, mer rus. Jeg drakk med begge hendene, fordi det var eneste måten jeg visste om, til jeg ikke lenger kunne stå. Jeg tok for meg av alt, bare fordi jeg kunne».

«Og for hva? Jeg har mistet venner. Jeg har mistet min kone og kjæreste gjennom tjue år, og mens jeg ruset meg på det verste, sluttet jeg å være pappaen til døtrene mine. Jeg har kontrollert og manipulert de jeg er mest glad i. Jeg har latt livet mitt gå i grus, og latt andre liv gå i grus samtidig», skriver en åpenhjertig Lundekvam.

Deler sin historie

Torsdag 24. mai står han på scenen i Rådhus-Teatret for å dele sin personlige historie.

– Det er hyggelig å bli invitert til et så flott arrangement. Jeg kommer til å dele litt av min personlige historie både på godt og vondt, sier Claus Lundekvam til Glåmdalen.

– Seminaret er først og fremst for hele regionen. Idrettslag, ungdomsskoler og videregående skoler ønskes spesielt velkommen, sier initiativtakerne til seminaret, Rolf Nordberg (NM i gatefotball), Tony Bekkengen (Linken) og Geir Magne Andersen og Johan Hammarström (KIL Breddefotball), og legger til at de er takknemlige for at kommunen og Stig Fonås stiller Rådhus-Teatret til disposisjon helt gratis. 

– Dette er alltid et aktuelt tema som bør treffe alle fra 13 år og oppover, sier Johan Hammarström.

– Og minst like viktig for foreldre og alle som omgås yngre folk, tillegger Rolf Nordberg.

Initiativtakerne sier det er bevisstgjøring og et ønske om å bidra til gode holdninger som er bakgrunnen for seminaret.

– Hva gir det deg å dele din personlige historie, Claus?

– Det gir meg veldig mye. Jeg vet hvor dødelig rusen er og hvor forferdelig den kan ramme et liv og et menneske. Jeg trodde lenge at jeg var annerledes enn andre, men så fikk jeg en påminnelse om at jeg er like dødelig som alle andre. Hvis jeg kan gi håp og tro til andre mennesker ved å dele min historie, gir det meg veldig mye, sier 44-åringen, som tidligere har uttalt at han vil være fornøyd hvis han kan stanse én jente eller en gutt fra å ta den første dosen.

– Hvor viktig er det at dette blir satt fokus på?

– Det er utrolig viktig. Rusen blir vi ikke kvitt. Mye av nøkkelen ligger i åpen- og ærlighet, svarer Lundekvam, som forteller at han har hatt det «veldig bra i noen år nå».

– Men det er blitt veldig personlig. Jeg har selvsagt gode og dårlige dager som alle andre. Men jeg føler meg veldig trygg. Alt må erfares litt på nytt. For min del har jeg måttet lære meg nye levevaner, sette ting i perspektiv og finne en ny mening med hverdagen.

– Jeg var vant til et jagende liv der ingenting var godt nok. Jakten på bekreftelse og anerkjennelse. Det har tatt tid, men nå har jeg det veldig bra.

 

Bevisstgjøring

Lundekvam understreker at det alltid vil være en form festkultur i idretten.

– Og derfor er bevisstgjøringen av dette mens man er aktiv utrolig viktig. Det trenger ikke bare å være rus, det kan like gjerne være psykiske ting som kan påvirke et menneske. Men det er et tabubelagt tema som det er vanskelig å snakke om. Jo flere som er åpne, jo lettere blir det for andre å stå fram. Det er et tema med mye skam og skyld, sier den tidligere Southampton-profilen, som i dag reiser rundt på seminarer for å dele sin historie. I tillegg jobber han i psykiatrialliansen i Bergen og mot NISO og spillerforeningen for å forebygge en meningsfull hverdag etter for eksempel endt spillerkarriere.

Skal se åpningen av NM

Lundekvam blir i Kongsvinger til fredag 25. mai for å få med seg åpningen av gatefotball-NM, som er i regi av Frelsesarmeen og et lavterskeltilbud for tidligere og nåværende hjemløse, rusavhengige, tidligere innsatte, personer med psykiske utfordringer og andre marginaliserte grupper.

– Jeg skal få med meg noen kamper. Å se idrettsgleden og samholdet rundt et slikt arrangement gir meg veldig mye. Gatefotball er et veldig godt eksempel på gleden og mestringen du kan få sammen med andre. Og det var det jeg savnet etter fotballen: Det sosiale og tilhørigheten til garderoben, sammen med kollegaer og venner, sier Claus Lundekvam.

Flere innledere

Cathrine Johansen, som Tony Bekkengen beskriver som «en solskinnshistorie» innen gatefotballen, kommer også for å dele sin historie.

– Hun slet tidligere med rus og takker i stor grad gatefotballen for at hun klarte å legge rusproblemene bak seg. I dag er hun rusfri, i fast jobb og trener for et gatefotballag for damer i Asker, sier Bekkengen.

I tillegg kommer en representant fra organisasjonen AV-OG-TIL, som jobber for bedre alkovett. Gjennom forebyggende arbeid bidrar organisasjonen til å redusere de negative konsekvensene alkoholbruk har i samfunnet. 48 organisasjoner, politiske partier, offentlige instanser og fagforbund er med i AV-OG-TIL, blant dem Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité og Ungdom mot narkotika.