Gå til sidens hovedinnhold

Christine (37) er hektet på sparing: – Det gøyeste er å følge med på avkastningen, og se at den vokser

Artikkelen er over 1 år gammel

På kort tid har norske kvinner tatt sterkere økonomisk grep og begynt å spare på en helt annen måte enn før. – Det er helt vilt! sier Marit Kaupang Klewe i DNB. Også andre banker i Larvik merker trenden.

For abonnenter
(Bergensavisen)

På seinsommeren i fjor lanserte DNB, landets største bank, kampanjen #huninvesterer. Hensikten var å gjøre kvinner mer bevisste på hvordan de bruker og sparer pengene sine. Kampanjen har gitt resultater.

– Det er helt vilt! Sammenlignet med i fjor sommer har antall nye kvinner som sparer i fond økt med 111 prosent. Vi merker også at menn sparer mer langsiktig, så kampanjen har hatt effekt på begge kjønn, sier Marit Kaupang Klewe, assisterende banksjef i DNB i Larvik.

Tradisjonelt har det alltid vært slik at menn sparer og investerer mer, men nå har kvinner tatt et solid byks inn i privatøkonomiens verden.

Fikk aksjefond i julegave

Det å følge med på hvordan aksjefondet utvikler seg, er noe som Christine Flesche Nøstdahl (37) fra Nanset synes er skikkelig moro.

For noen år siden fikk hun aksjefond i julegave av mannen sin, og hun setter nå 500 kroner på henholdsvis aksjefond og sparekonto hver måned.

– Jeg og familien min er helt vanlige. Å spare i fond er ikke bare for kapitalsterke mennesker, sier Nøstdahl, som er markedskoordinator på kulturhuset Bølgen.

Hennes interesse for privatøkonomi har økt betraktelig de siste årene, og kunnskapen har hun lest seg til på hjemmesidene til de to bankene hvor hun er kunde.

– Det gøyeste er å følge med på avkastningen, og se at den vokser, sier hun.

I mars – da børsene raste – kjøpte hun aksjefond for en pen slump penger fra sparekontoen. Så langt har det gitt en hyggelig effekt.

LES OGSÅ: Torill og Freddy har solgt bedriften. Nå blir det flere arbeidsplasser.

Penger gir frihet

Bjørg Dalen, finansrådgiver i DNB, merker at det har skjedd en bevisstgjøring blant kvinner, uavhengig av alder. Og når det kommer til aksjefond, foretrekker kvinner en grønn og god, etisk profil.

– Jeg tror mange opplever at banken er opptatt av deres muligheter. Det er viktig å være klar over at sparepenger gir frihet til å velge. Statistikken viser at det er stort gap mellom kvinner og menn, og kvinner ofte kommer skjevt ut i forhold til menn ved en skilsmisse, for eksempel, sier Dalen.

Det er viktig å minne om at å spare i aksjefond innebærer risiko, men å sette pengene på sparekonto, gir svært liten avkastning. Hos DNB er nå innskuddsrenta på 0,15 prosent.

LES OGSÅ: – Da jeg kjøpte Det Gule Galleriet, så jeg ingen annen risiko enn at jeg kunne komme til å gå tom for øl

Sparing = trend

Også flere andre banker i Larvik merker at kvinner er mer bevisste på sparing.

Tony André Bogen Heitmann er investerings- og plasseringsansvarlig i Larvikbanken. Han opplyser at andelen kvinnelige aksjefondssparere har gått opp fra 46,75 prosent i 2019 til 47,46 prosent i 2020.

Tilsvarende tall for DNB er 49,1 prosent.

– Vi merker at økt sparing er en trend, og det er på høy tid. Oftere og oftere er det kvinnen i husstanden som tar kontakt. Sparing handler om å sikre det man drømmer om, sier Heitmann.

Bjørn-David Jelle, banksjef hos Sparebank 1 på Fritzøe Brygge, synes det er flott at kvinner er mer bevisste.

– Stadig flere kvinner i Larvik sparer. Første halvår i fjor var det 30 prosent av våre kvinnelige kunder som sparte. Første halvår i år har det økt til 40 prosent. Hver av disse kvinnene kan inngå flere spareavtaler, til ulike formål. I år ser vi en tredobling av antall spareavtaler gjort av kvinner, sier Jelle.

Nora (30) og Johan Jacob (8) har gjort noe lurt: – Mange i Larvik kan gå glipp av en stor skattefordel ved nyttår

Sparer til prosecco i Italia

Christine Flesche Nøstdahl har ingen helt konkrete sparemål for aksjefondet sitt. Hun tenker langsiktig, og håper at pengene vil gi henne frihet, muligheter og glede en gang når hun er mye eldre enn nå.

– Som student ble jeg vant til å leve fra hånd til munn. Det var en nyttig og sunn start å ha dårlig råd og lære seg verdien av penger. Drømmen er at avkastningen skal bli så stor at jeg kan reise og drikke prosecco i Italia hele pensjonstida mi, sier hun og ler glad.


Noen tips til slutt

Det er mange måter å spare på, avhengig av hvor man er i livet. Og hva som er det beste for deg, bør du høre med banken din om. Men her er et par tips likevel:

– Er man under 34 år, så er Boligsparing for unge (BSU) den beste måten. Det er null risiko, høyre rente og skattefradrag. Det er mange unge som får seg en skikkelig overraskelse når de forstår hvor mye penger de sparer hvis de heller setter de daglige cola- og bagettpengene på en BSU-konto, sier Marit Kaupang Klewe.

Dalen minner om at rask nedbetaling av boliglån er smart.

– Nå er lånerenta lav, da blir det mindre å betale. Men hvis man likevel betaler ned samme beløp hver måned, går nedbetalingstida raskere ned, sier hun.

Mange blir overrasket over hvor mye en hundrelapp i måneden utgjør.

– Hvis foreldre sparer hundre kroner for barnet sitt hver måned fram til det fyller 25 år, står det 30.000 kroner på konto. Med et aksjefond kan avkastningen bli ganske stor. Det er viktig å huske på at sparing ofte handler om å ta små grep, sier Dalen, som minner om at det medfører en risiko å spare i aksjefond.

– Historisk avkastning er heller ingen garanti for videre positiv utvikling. Dersom man skal spare langsiktig anbefaler vi en sparehorisont på minst fem år, sier Bjørg Dalen.


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.