Camp på Finnskogen for å få de unge med i parken

UNG I PARK: Rolf Magnus Grenberg, Herdis Bragelien, Mathea S. Liberg og Jørgen G. Kalfoss er klare for å få de unge med i Finnskogen Natur-og Kulturpark. Det blir både seminar og camp.

UNG I PARK: Rolf Magnus Grenberg, Herdis Bragelien, Mathea S. Liberg og Jørgen G. Kalfoss er klare for å få de unge med i Finnskogen Natur-og Kulturpark. Det blir både seminar og camp. Foto:

ÅSNES: Parken satser på ungdommen, og det blir en stor camp på Finnskogen i juli. Kanskje er du ung og så heldig at du får være med og treffe ungdom fra hele Europa.

DEL

Finnskogen Natur-og Kulturpark er nå med i satsingen «Ung i park», der de unge skal bli enda mer glad i naturen, nærmiljøet, få en tilhørighet, gode opplevelser i naturen og det blir læring i friluft gjennom et skoleprosjekt.

Videre blir det også en stor camp i juli, med base på Sønsterud. Dit kommer det ungdom fra hele Europa, og da skal Finnskogen være en viktig arena. I tillegg blir det seminar om dette på Finnskogen Kro og Motell i Svullrya 12. mars.

– Vi har et samarbeid med norske parker om dette. Vi ønsker å bygge opp kompetansen hos barn og unge, slik at de føler stolthet og identitet til distriktet vårt. Vi vil gi dem gode opplevelser i naturen, og området vårt er viktig både med tanke på klima og miljø. Vi må vise at barn og unge er framtida vår, sier leder i Finnskogen Natur-og Kulturpark, Herdis Bragelien.

Med seg på laget har hun fått med Mathea Sætre Liberg, som er prosjektleder for ungprosjektet, lærer på Sønsterud, Jørgen Guldhaug Kalfoss og Rolf Magnus Grenberg, prosjektkoordinator og assistent ved Solør videregående skole, avdeling Sønsterud.

Dele ut stipend

Det arbeides også med å dele ut kulturstipend til ungdom i alderen 13 til 25 år gjennom parken. Det blir da ett stipend på 20.000 kroner og to på 5000 kroner hver. Før disse deles ut, skal det lages noen statutter.

"Ung i park" er en ny, europeisk satsing for å få ungdom ut i nærmiljøet, til å bidra i parken, med stirydding, prøvefiske og forvaltning av naturen. Man lærer da om kulturen i nærmiljøet, og der kommer naturbrukslinja ved Sønsterud inn i bildet.

– Det er supert å få prøve seg i forvaltningen i ung alder. Det kan man for eksempel gjøre gjennom verv og å engasjere seg. Vi ønsker engasjert ungdom som kommer tilbake til røttene sine, sier Mathea Sætre Liberg.

– Finnskogen skal være vert på den første campen, og ungdom fra hele Europa kommer hit 2. uka i juli. 13 ulike parker sender ungdom til oss og campen "Life in the taiga", sier Rolf Magnus Grenberg.

Han ser er selv ung og er glad i Finnskogen og naturen.

Knytte til seg reiselivet

– Ungdommen får ta del i det vi gjør i parken, kulturhistorien og aktiviteter knyttet til reiselivet. Dette blir en unik mulighet til å vise fram Norge og Finnskogen som reisedestinasjon. De som kommer på denne campen, vil nok ikke glemme Finnskogen med det første. Vi håper selvsagt at det er noen lokale ungdommer som vil være med også, sier Rolf Magnus Grenberg.

Både Grenberg, Bragelien og Liberg ser sommerens camp som en unik mulighet til å knytte gode kontakter med andre parker, andre nasjoner og ikke minst nye ungdommer.

– Dette her er veldig nettverksfremmende for alle, og jeg synes det er en fin mulighet for oss å ha denne campen med base på Sønsterud, sier Bragelien.

Hun forteller at det vil komme mye mer informasjon om campen på seminaret som holdes i Svullrya.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.