Farlige byggeplasser stoppet

Illustrasjonsbilde: På storkontroll i juni ble det funnet mangler på fire byggeplasser og to ble stengt på grunn av farlig arbeid.Illustrasjonsfoto: Ylva Seiff Berge

Illustrasjonsbilde: På storkontroll i juni ble det funnet mangler på fire byggeplasser og to ble stengt på grunn av farlig arbeid.Illustrasjonsfoto: Ylva Seiff Berge

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Kongsvinger: Åtte lokale byggeplasser ble kontrollert. To ble stoppet grunnet farlig arbeid.

DEL

I midten av juni gikk Arbeidstilsynet, Skatteetaten og den lokale skatteoppkreveren sammen for å gjennomføre en storkontroll på byggeplassene i Kongsvinger.

 Etter kontrollen viste resultatet at tilstanden er mer nedslående enn ventet.

– Dessverre er det ikke overraskende å få slike resultater når vi kontrollerer byggebransjen. Vi ser at det generelt er dårlige holdninger i bransjen.

Spesielt når det kommer til å ha riktige dokumentasjon og registreringer, i tillegg er det ofte mangel på verneutstyr og sikkerhet. Denne holdningen prøver vi å endre på, sier Bjørn Marhaug fra Skatt Øst.

Farlige arbeidstilstander

Av de åtte virksomhetene som ble kontrollert stoppet Arbeidstilsynet to byggeplasser på stedet grunnet farlig arbeid.

– De to bedriftene ble stoppet på grunn av farlig takarbeid, uten stillas eller sikring. I begge tilfellene ble det utbedret på stedet og byggeplassene er oppe og går nå, sier Rune Svingen tilsynsleder i Arbeidstilsynet indre Østlandet.

I kontrollen ble 91 arbeidstakere kontrollert i 40 forskjellige virksomheter. Det ble inndratt sju byggekort, og gitt 26 pålegg.

– Byggekort er pålagt å ha i bransjen for å kunne jobbe lovlig. Men når vi kontrollerte i Kongsvinger kunne vi se at nesten 30 prosent jobbet ulovlig, det er dessverre ikke uvanlig, og vi har sett flere tilfeller i hele landet, sier Svingen.

Manglende registrering

I tillegg til at byggeplasser ble stoppet var det fire virksomheter som hadde manglende registrering i MVA-registret, og 20 av arbeidstakerne var ikke oppgitt som ansatte hos arbeidsgiver.

– Vi har en lang vei å gå for å rydde opp i byggebransjen.

En viktig del av arbeidet vi gjør er å være synlige og vise at vi er der. Samtidig som vi passer på at reglene blir fulgt, sier Rune Svingen.

Vil følge med videre

Etter kontrollen i juni var det flere indikasjoner som sikter mot svart arbeid og svart omsetning i Kongsvinger, det er mye å ta tak i og følge opp.

– Nå kommer vi til å følge opp de bedriftene vi har besøk, forhåpentligvis har de allerede rettet opp i papirarbeidet. Har de ikke gjort det vil vi fortsatte følge opp bedriften og eventuelt ta det videre, sier Bjørn Marhaug.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.