Gå til sidens hovedinnhold

BUA ble en kjempesuksess – er i norgestoppen på utlån av utstyr

Artikkelen er over 3 år gammel

SØR-ODAL/KONGSVINGER: BUA -ordningen er en stor suksess. I Sør-Odal har de i sin første driftsmåned hatt den største brukerprosenten i hele landet.

BUA er tilbudet der alle kan låne utstyr til fritidsaktiviteter gratis. Kongsvinger fikk sin BUA-ordning i 2016, og Sør-Odal sin fra 1. februar i år.

– Tatt helt av

I løpet av disse fire første ukene har de rukket å komme helt på topp blant alle de rundt 60 BUA-ordningene som fins:

– Vi hadde den største brukerprosenten av alle BUA-ordninger i Norge i februar, med 149 prosent utlånt utstyr. Det er 487 utlån, og vi er med det på 15. plass i landet i vår første driftsmåned. Vi hadde ikke drømt om at det skulle ta av så veldig allerede fra starten av, sier prosjektleder Knut Hauger.

Så har vi også hatt en real vinter for første gang på mange år, og det merkes på utlånet.

– Alle aldersgrupper og samfunnslag låner. Sist utlånsdag var det flere familier med to-tre unger som lånte langrenn- og alpinutstyr til alle. Det letter både økonomi og miljø. Sportsutstyr er dyrt, og det blir mye forurensning om alt utstyr som ikke blir brukt, bare blir skrotet, sier Hauger.

(saken fortsetter under bildet)

 

Bra for miljøet

Det er også mange som låner for å prøve en ny aktivitet, så man får testet før man eventuelt kjøper utstyret selv. Og mange vil prøve felleski.

– Vi er helt avhengig av alle de flinke frivillige som betjener BUA. Torsdag lånte vi ut 100 forskjellige ting i utstyr i løpet av to-tre timer. Da er det hektisk, og det er flott at folk bruker oss, sier Hauger.

Det har vært mye utlån også på BUA Kongsvinger denne vinteren:

– Det har vært lange køer og vi har måttet sette inn flere på jobb for å klare å hjelpe alle, sier Lill Susan Fjeld i Kongsvinger, som gjerne ser at flere melder seg som frivillige.

Også der har det gått mye i langrenn- og alpinutstyr, så mye at de har fordoblet beholdningen nå foran påske. Det er også mye utlån av skøyter. Bruksgraden i Kongsvinger er 61 prosent.

Både Sør-Odal og Kongsvinger ruster seg til påskeferien, da regner de med storinnrykk. Siste utlånsdag er torsdag 22. mars, og da kan man låne utstyret i hele påsken. Det er først til mølla som gjelder.

Også Nes har sin BUA-ordning, og Eidskog får sin i løpet av høsten 2018.

 

Kommentarer til denne saken