Par som planlegger bryllup det kommende året, budsjetterer med over 65.000 kroner til selve festen, drøyt 10.000 kroner til antrekk, ringer og brudebukett, mer enn 16.000 kroner på bryllupsreisen og nærmere 8.000 kroner til øvrige utgifter, som fotograf, frisør, takkekort og morgengave. Det viser tall fra en undersøkelse utført av Ipos MMI for DNB.

– Beløpet vi bruker på eget bryllup har ikke endret seg så mye med årene, men beløpet gjestene bruker har nok økt betydelig. Utdrikningslaget dreier seg ikke lenger om å kle seg ut og gå ned Karl Johan, men om betalte aktiviteter. Det er også blitt mer vanlig å gifte seg utenlands, noe som koster gjestene dyrt, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til NTB.

Må låne

Når det gjelder hvem som betaler for kalaset, svarer to av tre at de betaler hele eller deler av det selv, fire av ti svarer at foreldre betaler hele eller deler av bryllupet. Det er en tendens til at flere enn før trenger finansiering både fra egne og foreldrenes midler, og i tillegg øker andelen som sier at de må låne penger i tillegg for å ha råd til å gifte seg. Det bekymrer Sandmæl:

– Å starte livet som nygift med gjeld er ikke en god start, sier hun, med henvisning til at økonomiske problemer er tredje største årsak til skilsmisse.

Man kunne kanskje tro at det er unge par som trenger økonomisk støtte og kanskje lån for å ha råd til bryllup. Men torsdag kom de detaljerte ekteskaps- og skilsmissetallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) , og her framgår det at det blir stadig færre unge som gifter seg, og snittalderen for førstegangsgifte går opp.

Flere unge velger nå samboerskap heller enn ekteskap, eller de er samboere før de gifter seg. For 15 år siden var halvparten av 35-årige menn gift. Tilsvarende andel var 42 prosent i 2015. For kvinners del var andelen gifte 31-åringer i 2000 også 50 prosent. Nå er bare 41 prosent av 31 år gamle kvinner gift.

 

Stor dag

De siste årene har både antall inngåtte ekteskap, skilsmisser og separasjoner gått litt ned. I fjor var det 22.700 vielser, 9.300 skilsmisser og 10.500 separasjoner. Snittalderen hos dem som gifter seg for første gang har også gått gradvis oppover de siste årene og var 34,4 år for menn og 31,8 år for kvinner i 2015.

Det er på linje med Danmark, men eldre enn i Finland og yngre enn i Sverige.

Det vanligste er å gifte seg i månedene mai til september, to av tre ekteskap inngås da, med toppsesong i juni og august. Et råtips fra økonomene er å legge arrangementet utenom denne høysesongen for å muligens få en lavere pris på for eksempel leie av lokale.

– Bryllupet er for mange en av de største dagene i livet, men det trenger ikke koste skjorta, sier Sandmæl som mener at bryllupsplanlegging både kan være gøy og økonomisk, bare man begynner i god tid.

I korte trekk er rådene å vite hvor mye man har å rutte med, og prioritere derfra. Lista med alle elementene kan deretter gås nøye gjennom for å finne rimeligste akseptable løsning:

– Budsjettet er en god liste over det som skal gjøres, og noe kan du kanskje gjøre selv, få hjelp til, kjøpe på salg eller kjøpe brukt. (©NTB)