Dugnad for fiber

Dugnadsfiber: Bjerkesmoen sør for Flisa er først ute med dugnadsfiber i kommunen. Fra venstre: Terje Olsen, Bjørn Helge Sebusæter, Otto Langmoen fra kommunen og Roger Jensen.

Dugnadsfiber: Bjerkesmoen sør for Flisa er først ute med dugnadsfiber i kommunen. Fra venstre: Terje Olsen, Bjørn Helge Sebusæter, Otto Langmoen fra kommunen og Roger Jensen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

ÅSNES: 48 av 67 husstander vil ha fiber på Bjerkesmoen. Dermed blir det den første fiberdugnad i kommunen for raskt bredbånd.

DEL

En dugnadsgjeng har tatt initiativ til fiber på Bjerkesmoen og mot Hammeren i Åsnes. De har banket på dører, fått med naboene og har til nå fått 48 av 67 husstander til å si ja til fiber.

Dermed starter arbeidet med graving, og til sommeren håper Terje Olsen i dugnadsgruppa at det er fiberdekning og raskt nett i grenda. Totalt koster det 3,5 millioner å bygge ut fiber der, og størsteparten av investeringen tar Eidsiva Bredbånd AS.

Åsnes kommune har også gått inn med 200.000 kroner, og ser det som meget viktig for bosetting og tilflytting at det er raskt nett. Dugnadsgruppa og hver beboer skal også bistå for å få bygd ut.

Mer utbygging

– Vi starter gravingen så fort vi har avklart med entreprenør til graving. Mye skjer på dyrket mark, så vi må vente til åkeren er i hus og samtidig være ferdig før telen kommer, sier Terje Olsen, en av initiativtakerne som har ivret for raskere nett på Bjerkesmoen.

Otto Langmoen, teknisk sjef i Åsnes, er glad for initiativet og sier at kommunen selvsagt støtter opp om slike prosjekter.

– Vi ønsker mest mulig utbygging av fiber. Det er framtida. Vi har inne en søknad om enda mer utbygging, og da går det videre sørover og litt inn i Grue. Dette er en utbygging til flere millioner.

– Samtidig håper vi at noen tar initiativ slik at private husstander både i Bashammeren og i Flisa sentrum også får fiber, sier Langmoen, og viser til at man er avhengig av ildsjeler som tar initiativ til utbygging.

Dårlig dekning

– Det er viktig å dokumentere at netthastigheten er for dårlig for å få til slike prosjekt. Distriktet vårt henger veldig langt etter, men heldigvis har politikerne skjønt det og har satt av penger slik at kommunen kan være med og bidra. Slike dugnadsprosjekter er veldig mye brukt i Hedmark og Oppland, og vi vil stå på slik at det bygges ut enda mer, sier Langmoen.

– Vi er selvsagt glad for at kommunen ble med på denne dugnaden, og vi håper enda flere blir med når vi setter i gang med gravingen. Hvor mye det koster per husstand, er veldig vanskelig å si foreløpig, sier Terje Olsen, som håper at hele utbyggingen er ferdig til neste sommer.

Da blir det i så fall en markering av dette i grenda like sør for Flisa. Han mener også at raskt nett også spiller en positiv rolle for husprisene i distriktet.

– Folk er raske med å spørre hvor raskt nett det er når de skal flytte et sted, sier Otto Langmoen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken