– Fortsatt mye arbeid igjen

Mye etterarbeid gjenstår

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

EIDSKOG: Arbeidstilsynet, brann-, politi- og ambulansefolk, kommunens egne folk og huseier, var fredag på befaring etter giftlekkasjen.

DEL

– Jeg skjønte ikke omfanget da de ringte sent på kvelden, forteller Evy Anne Vestli Heggen, kommunalsjef for helse og omsorg i Eidskog.

– Først på morgenen fikk jeg full oversikt og da evakuerte vi bygningen som også huser psykisk helsetjeneste og Mulighuset. De blir på Eidskog Helsetun til lokalene er klare igjen, forteller Vestli Heggen, som legger til at beredskapsplanen har fungert fra første stund.

– Vi har fått opp det meste men det er fortsatt mye igjen i gulvet og litt i veggene, forteller brannsjef Bjørn Stolt.

Les også: Til sykehus etter giftlekkasje
 

Skal samle informasjon

– Jeg har nå snakket med dem som jobber her, både arbeidsgivere og arbeidstakere. Vi har tatt en gjennomgang av det som har skjedd og vi har snakket om rutiner og HMS-arbeid, forteller Kari Mork.

Må saneres

– Etter at jeg har vært på befaring og sett hvor kjemikaliene er lagret skal jeg samle all informasjon jeg har og vurdere det opp mot regelverket vi har. Det vil nok ende med en tilsynsrapport og varsle pålegg på forhold som ikke er i henhold til regelverket, sier Mork som sammen med brannsjef Bjørn Stolt tok på seg gassmasker og gikk inn i lokalene.

180 liter av den farlige væsken rant ut i lokalene. Mye av det sitter igjen i gulv og endel av veggene. Før lokalene kan tas i bruk igjen, må det saneres.

– Dette må saneres etter forskriftene og gjøres av et autorisert firma, forteller gårdeier Ivar Skulstad.

– Det blir en stor jobb og dette må behandles som spesialavfall. Hvor omfattende skadene er og når vi kan begynne med dette, vet vi ikke før tidligst neste uke, forteller Ivar Skulstad.

– Dette er luktfri damp som det må spesialinstrumenter til for å gi klarsignal til at alt er i orden, sier Skulstad som roser brannvesenet for innsatsen.

– De har gjort alt til punkt og prikke. All ære til dem, sier Ivar Skulstad.


Heter Prikk-Vekk

Produktet som var omtalt i Glåmdalen i går i forbindelse med uhellet ved ambulansetjenesten i Eidskog heter ikke Prikk-bort, men Prikk-Vekk.

Fra sommeren av kommer det også nye EU-standarder for merking av kjemikalier. Det innebærer en skjerping av faresymbolene.

Kjemikalier som nå er merket irriterende vil oppgraderes til helseskadelig.

Artikkeltags