Gå til sidens hovedinnhold

Bøndene krever 950 millioner

Artikkelen er over 6 år gammel

– Alle bønder må få mulighet til å satse.

Bondeorganisasjonenes krav til staten i årets jordbruksoppgjør har en ramme på 950 millioner kroner. Statens forhandlingsleder sier utgangspunktet for forhandlinger er krevende.

Dersom kravet fra jordbruket innfris, vil det gi bøndene en gjennomsnittlig inntektsøkning på 24.200 kroner per årsverk.

– Jeg har litt vanskelig for å slutte meg til at dette kan sies å være moderat. Vi har et krevende utgangspunkt for de videre forhandlingene, sier statens forhandlingsleder, Leif Forsell.

– Vi må vurdere kravets omfang ut fra situasjonen for øvrig. Det er mye som har endret seg siden i fjor. Lønnsveksten i samfunnet er på vei ned, og moderasjon er overskriften for lønnsoppgjørene, sier han.

– Kravet om økte inntektsmuligheter på 24.200 kroner per årsverk vil bidra til å redusere inntektsavstanden til andre grupper. Det må til for å styrke lønnsomheten og for å bruke jorda der den er. Dette er en klar invitasjon til regjeringa, sier leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes.

Jordbrukets krav om en ramme på 950 millioner kroner er tenkt finansiert gjennom en økning i budsjettoverføringene på 490 millioner kroner.

Kravet forutsetter også at inntektsmulighetene i markedet øker med 380 millioner kroner.

I tillegg kommer inntektsvirkning fra jordbruksfradraget på 55 millioner kroner, samt overførte midler fra 2014-budsjettet på 25 millioner kroner.

– Norske bønder skal levere på bestillingen fra stortingsflertallet om å produsere mer mat på den jorda vi har i Norge. Da må hele landet brukes, og alle bøndene må få mulighet til å satse, sier Bartnes.

Den 5. mai vil staten komme med sitt tilbud i forhandlingene, som skal være i havn senest 15. mai.

(ANB-NTB

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.