Bomsjefen i Oslo og Akershus betalte millionhonorar til innleid eks-kollega uten anbud

Fra 1. juni 2019 ble det et helt nytt bompengesystem i Oslo. Innkrevingen av bompenger fordeles på tre bomringer med totalt 83 bomstasjoner. Her er en av de nye som er montert i Fagerheimgata.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Fra 1. juni 2019 ble det et helt nytt bompengesystem i Oslo. Innkrevingen av bompenger fordeles på tre bomringer med totalt 83 bomstasjoner. Her er en av de nye som er montert i Fagerheimgata. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det største bomselskapet i Norge har tidoblet konsulentbruken på to år. En av de største utgiftene var toppsjefens tidligere kollega som ble innleid uten anbud.

DEL

Samtidig som bompengesatsene økte høsten 2017, leide direktøren for bompengeselskapet Fjellinjen Anne-Karin Sogn inn en konsulent.

Valget landet på Karen Johanne Strømstad, som fra 2000 til 2007 var kommunikasjonssjef for Sogn i Telenor-systemet, melder NRK. Kontrakten ble ikke lagt ut på anbud.

– Hun har jobbet for meg tidligere, så vi har gode relasjoner i arbeidslivet. Men vi er absolutt ikke omgangsvenner. Det har vi aldri vært. Hun er en jeg stoler på, sier Sogn til kanalen.

Gjennom høsten 2017 og våren 2018 jobber Strømstad tilnærmet fulltid for Fjellinjen. På omtrent ett år har Strømstad fakturert Fjellinjen for til sammen 1,9 millioner kroner.

Strømstad sier hun er enig i at kontrakten burde vært ute på anbud, men understreker at hun ikke trodde oppdraget skulle få et så stort omfang.

Fra 2016 til 2018 steg konsulentbruken i Fjellinjen fra om lag 1 million kroner i året til om lag 10 millioner kroner. I 2017 og 2018 brukte selskapet sammenlagt 14 millioner kroner på konsulenter. Halvparten gikk ifølge NRK til Strømstad og to andre konsulenter.

Etter at NRK var i kontakt med Fjellinjen om bruken av konsulenttjenestene til Strømstad, har Fjellinjen avsluttet oppdraget.

Fakta

  • Fjellinjen er eid av Oslo Kommune og Akershus Fylkeskommune, og dermed pålagt å følge reglene om offentlige anskaffelser.
  • Reglene har to formål: Det ene er å sikre at fellesskapets penger utnyttes best mulig. Det andre er å hindre korrupsjon.

Kilde: NRK

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken