Vi fyrer for kråka

«Sinnasnekker» Otto Robsahm er en kløpper til etterisolere loft, men dette er en jobb du kan klare selv også.

«Sinnasnekker» Otto Robsahm er en kløpper til etterisolere loft, men dette er en jobb du kan klare selv også. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tror du huset ditt er godt isolert? Da tar du sannsynligvis feil.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Sju av ti nordmenn tror de bor i godt isolerte hjem, viser en fersk undersøkelse.

Virkeligheten er en annen. De aller fleste av oss fyrer mer for kråka enn godt er. Trøsten er at du kan spare tusener av kroner med ganske enkle tiltak.

De fleste norske hjem, selv de som er bygget på 80- og 90-tallet, oppfyller ikke dagens minstekrav til isolering.

Dette, i kombinasjon med stadig stigende strømpriser, gjør at energisparende tiltak gir flere tusen i sparte kroner hvert år for en gjennomsnittlig norsk husstand.

Les også: Kutt strømregningen

– Mange norske hus er strengt tatt laget for et søreuropeisk klima. På grunn av lave strømpriser har ikke nordmenn vent seg til å holde på varmen, slik våre nordiske naboer er det. Vi har bare skrudd opp ovnen, sier Roar Hugnes i Enova (bildet).

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Glava viser at hele sju av ti nordmenn tror at boligene de bor i er godt isolerte.

– Det er flere ting man bør gjøre, men vi anbefaler alle å starte med de passive tiltakene, altså de sikrer bedre isolering. Dernest kan man gå videre og installere mer effektive måter å produsere varmen, sier Hugnes.

– Det klart enkleste, og økonomisk mest effektive tiltaket er å etterisolere loftet. Dette kan du enkelt gjøre selv og investeringen tjener seg inn på omtrent tre år. Etter det sparer du penger hver vinter resten av boligens levetid.

Sjef for byggteknisk avdeling i Glava, John Arne Bakke, mener at etterisolering av loftet er en liten gavepakke til alle som bor i hus eller rekkehus.

– Etterisolering av loftet er så enkelt at du kan gjøre det selv, bare du passer på å opprettholde lufting. Siden isolasjonen bare ligger der oppe, holder også effekten gjennom hele boligens levetid. Samtidig er det billig, sier Bakke. (ANB)

Artikkeltags