Kjøper (nesten) usett

Samboerparet Jane Birkevold og Stein Thomas Hustad, som kjøpte en eldre enebolig i 2010. Kort tid etter oppdaget de at deler av grunnmuren var i ferd med å smuldre bort.

Samboerparet Jane Birkevold og Stein Thomas Hustad, som kjøpte en eldre enebolig i 2010. Kort tid etter oppdaget de at deler av grunnmuren var i ferd med å smuldre bort. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Folk blar opp millioner av kroner for eldre eneboliger, uten at det finnes dokumentasjon om tilstanden til bygget. – Galskap, mener takseringsforbundet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[Romerikes Blad] – Det er skremmende hvor lite folk vet om tilstanden til boligene de kjøper. Folk bruker mer tid når de kjøper klær til noen hundrelapper enn et hus til flere millioner, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges Takseringsforbund til Romerikes Blad.

Han mener det er skremmende tilstander i boligmarkedet – spesielt på Østlandet.

Mens det i flere andre deler av landet er relativt vanlig med omfattende tilstandsrapporter ved salg av boliger, nøyer man seg stort sett med en takst i Oslo-området.

– Enkelte tror taksten er en beskrivelse av tilstanden til boligen, men det er det så absolutt ikke. Taksten er bare takstmannens vurdering av hva han eller hun tror boligen vil omsettes for, sier den administrerende direktøren.

Ifølge Støbakk sier taksten sjelden noe om grunnforhold, isolering, det elektriske anlegget, eller eventuelle setningsskader og fuktskader.

Romerikes Blad har fortalt om samboerparet Jane Birkevold og Stein Thomas Hustad, som kjøpte en eldre enebolig i Eidsvoll i 2010. Kort tid etter oppdaget de at deler av grunnmuren var i ferd med å smuldre bort. En takstmann har anslått at det vil koste over 420.000 kroner å utbedre huset.

– Dette er et typisk eksempel på noe som kunne blitt oppdaget dersom det hadde blitt gjennomført en tilstandsrapport på boligen før salg, sier Støbakk, som understreker at han ikke kjenner saken fra Eidsvoll inngående.

Her kan du lese hva myndighetene gjør – eller ikke gjør – med saken...

Artikkeltags