Gå til sidens hovedinnhold

Har du sjekket disse i det siste?

Artikkelen er over 3 år gammel

Slik sjekker du holdbarheten på røykvarsler og brannslukker.

(Siste)

Mange slurver med kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyret i hjemmet.

– De fleste vet ikke at røykvarslere, brannslukkere og brannslanger har holdbarhetsdato, og må kontrolleres jevnlig.  I en travel hverdag kommer dessverre både kontroll og vedlikehold av brannsikkerhetsutstyr langt ned på prioriteringslisten. Det sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i forsikringsselskapet If.

Brannslukningsapparater skal kontrolleres av fagfolk hvert femte år, og ha full service hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet. Likevel har fire av ti husstander aldri hatt kontroll av brannslukningsapparatet hjemme, viser en tidligere undersøkelse.

Kjøper nytt

– Virkeligheten er nok enda verre enn undersøkelsen antyder. Mange husker ikke hvor gammelt brannslukkingsapparatet er, eller om det har vært til kontroll. Dermed tyr de til den enkle løsningen å kjøpe nytt slukkeapparat for å være på den sikre siden, sier Nilssen.

Brannslukkerens viktigste oppgave er å skape en rømningsvei ved å slå ned flammene. Derfor sier lovverket at det skal være minst én brannslukker i hver boenhet – helst plassert nær soverommene.

 – Men vi anbefaler å ha flere slukkeapparater, gjerne ett i hver etasje, slik at man får rask tilgang hvis det begynner å brenne, påpeker Nilssen overfor det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Saken fortsetter under bildet.

– Én gang i året bør du vende slukkeren opp ned og legge øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin kontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt, uttaler branninstruktør Audun Olsen-Skaldehaug i Oslo brann- og redningsetat.

Røykvarslere

Heller ikke røykvarslere varer evig, og disse bør byttes ut etter ti år. Produksjonsdatoen, og gjerne også holdbarhetsdatoen, står på baksiden av røykvarsleren.

Ifølge lovverket skal det være en røykvarsler i hver etasje som skal dekke kjøkken, stue og sone utenfor soverom og teknisk rom.

– For å være sikker på at røykvarsleren fungerer som den skal, bør den støvsuges av og til. Det forhindrer at støv og skitt setter seg i den, sier Olsen-Skaldehaug.

Sprayflasker med slukkeskum er blitt vanlige, og kan slukke små branner for eksempel på kjøkkenet. Disse har normalt en holdbarhet på fem år. Deretter bør de skrotes.

Mange husker ikke hvor gammelt brannslukkingsapparatet er, eller om det har vært til kontroll.

Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i forsikringsselskapet If

 

– Best før-datoen står som regel på undersiden av sprayflasken. Slukkeskum er et godt supplement for å øke brannsikkerheten, men erstatter ikke pulverapparatet, påpeker Olsen-Skaldehaug.

Test brannslangen

Hver tredje husstand har fortsatt en brannslange. Selv om de fleste velger slukkeapparater, sidestiller lovverket brannslange med slukkeapparater.

– Det er viktig å teste brannslangen årlig, for å se at den virker. Slangen skal være fast og rund, ikke flatpakket. Da er den vanskeligere å få vann gjennom, sier Jan Olav Nilssen.

Brannslanger i næringsbygg skal kontrolleres hvert år av en kompetent person. I tillegg skal brukerne utføre en visuell kontroll fire ganger i året.

Den årlige Brannvernuka i september arrangeres av Brannvernforeningen, DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) og forsikringsselskapet If, sammen med de fleste av landets brannvesen og el-tilsyn. Åpen brannstasjon arrangeres på rundt 350 steder over hele landet lørdag 23. september.

Her finner du informasjon om ditt område: http://www.brannvernuka.no/Apen-dag-pa-brannstasjonen (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.