Gå til sidens hovedinnhold

Fra glatt til trygt i trappa

Artikkelen er over 3 år gammel

Her er noen enkle grep som gjør trappa trygg for store og små.

(Siste)

Hvert år skader 30.000 nordmenn seg ved fall i trapper i egen bolig. Særlig eldre personer og barn sklir på glatte trinn. Men hvem som helst som har litt hastverk eller bare er uheldig, kan falle stygt. Heldigvis er det ikke så vanskelig å gjøre trappa tryggere.

Teppe

– Det mest sklisikre du kan ha i ei trapp er teppe, sier Bjørn Musum fra Musum Interiør.

Han anbefaler å lime teppet godt til opptrinn og inntrinn. Løse tepper er like farlig som et glatt trinn.

– Den letteste løsningen er å feste teppehalvmåner til trinnene. De er selvklebende eller festes med tosidig tape. Halvmånene dekker ikke hele trinnet, men der du tråkker mest, forklarer Musum.

Velger du teppe til trapp, er det viktig å velge riktig type. Ta utgangspunkt i hvilken slitasje du har, hvor mye trappa brukes og hvilket renhold du ønsker.

– En tett luv vil være spesielt gunstig i en svingtrapp. Der går alle i innersving og tråkker på samme sted. Da er det viktig med god luv som ikke blir flatt etter kort tid, sier Per Ottar Knutson fra Danfloor.

– Med halvmånetrinn eller løper må du både støvsuge og vaske trappen. Med heldekkende teppe trenger du bare støvsugeren, sier han til ifi.no.

Tre og laminat

– En tretrapp bør ha oljet eller hardvoksoljet overflate. Det gir mest friksjon og minst risiko for å skli, sier Norman Lagesen fra Industri- og boligprodukter.

Skal du pusse opp trappen, er en enkel måte å kle inn trappen med nye trinn. Oppussingsproduktene for trapper har både trappenese og opptrinn, og limes til den gamle trappen. Disse finnes i ulike materialer – både massivt, oljet tre og laminat er populært.

Saken fortsetter under bildet.

 

– Laminattrinnene ser naturtro ut og har en struktur i overflaten som gjør dem mindre glatte, påpeker Lagesen.

Lister og tape

Ønsker du ikke å pusse opp trappa, finnes det likevel raske og enkle måter å sklisikre den.

– Du kan feste sklisikringstape lengst ut på trappetrinnet, eller montere en trappenese med struktur, sier Norman Lagesen.

Tape er den raskeste måten, men kanskje ikke den peneste. Det finnes dog transparent tape, som ikke synes så godt. Trappenesene kommer i enten metallutførelse i for eksempel aluminium, sølvfarget eller messing, eller foliert med tremønster. De festes med selvklebende tape eller skruer.

Malt og lakkert

Lakkerte og malte trapper kan bli veldig glatte. Derfor er det en god idé å tilføre et sklisikringspulver til malingen eller lakken, eller å lakkere overflaten med et transparent sklisikringsprodukt. (ANB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.