Slik dyrker du bær til din egen jordbærmusfest

AA

AA

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Jordbær og mus i samme ord er en ny vri for meg, må jeg innrømme.

DEL

KronikkDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Uansett er det jo litt artig at ei bok, viss litterær kvalitet det ikke er opp til meg å bedømme, har laget et engasjement i hele distriktet. Jeg blir egentlig litt glad av sånt.

Uhøytidelig moro er nettopp det: Uhøytidelig.

Jeg synes det er moro å dyrke jordbær, og selv om jeg skjønner at det helt klart er for spesielt interesserte grønt-nerder som meg, så kanskje flere får lyst til å prøve seg som høyst lokal jordbærprodusent til eget bruk?

Vel, jordbærsesongen er helt klart er på hell for i år, men nes te år kommer alltid en ny vår. Litt viktige opplysninger med et hint av nerd: Det latinske navnet på jordbær er Fragaria. Mus tror jeg er noe sånt som Muridae.

Ingen tvil om at jordbær og champagne hører sammen som gartner og blomster, så her kommer en liten idémyldring for hvordan dyrke sine egne jordbær (til neste år). Dette er nemlig fult mulig uansett hvor du bor og hvor mye (eventuelt lite) plass du har.

Det første du trenger er jord. Velg en god plantejord med litt sand, torv og humus. Det enkleste er å kjøpe ferdig jord på et hagesenter, mener det finnes «jord for grønnsaker» som kan brukes. Jeg har også god erfaring med den som heter «såjord», samt den som heter «gartnerjord».

Deretter trenger du næring. Velg hagegjødsel som du kan bruke på blomstene dine også. Hvis du vil kjøre veldig korrekt linje (der var den nerden igjen), finnes det egen gjødsel for urter og grønnsaker som gir en helt optimal næringsblanding.

Så trenger du jordbærplanter, og nå er det greit å holde tunga i rett munnen for her finnes det litt å velge i. Hvilken jordbærplantesort du bør velge kommer litt an på hvordan dine dyrkingsmuligheter er. Ampel er jo en kjent gammel traver, og jeg tror faktisk det går an å kjøpe ferdige ampler med jordbærplanter i.

Skjønt en ampel trenger jo ikke å være en tradisjonell «bolle med oppheng». Her kan avstivede rør eller poser brukes. Til denne typen dyrking bør du velge Fragaria vesca, månedsjordbær på norsk. Den finnes med hvit blomst, som gir den lille søte bæra, og den finnes med rosa blomst, som gir et bær som er litt større og minst like søt. Det finnes også egne jordbærkrukker.

De litt mer kultiverte sortene kan selvsagt også dyrkes i potter og ampler, men hva med en spennende vri på den tradisjonelle kassa? Ikke et vondt ord om pallekarmer altså, de er geniale i all sin enkelhet og kan settes i alle slags formasjoner.

Til jordbærdyrking holder det i massevis med en karmhøyde, men det finnes alternativer. Kreative snekkere er som kjent gull verdt, og tipsene hagler inn: Jordbærpyramider i flere varianter og løsninger.

Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hvordan man kan forme kassa si.

Mangler du en hageflekk og uteplassen er så trang at du knapt har plass til solstolen, deg selv og champagneglasset? Vel, da kan jo veggen tas i bruk: En Europall kan jo brukes til så mangt. Bytt sommerblomstene ut med jordbærplanter, og du har din egen jordbærvegg.

Men tilbake til de kultiverte artene. Fragaria vesca er altså det vi kaller månedsjordbær, det er liksom den vi kjenner som «urjordbæra». Hagejordbær kalles Fragaria x ananassa, og er en krysset variant (hybrid, som det heter) der egenskapene man er ute etter «mikses» fram ved å krysse sorter (for å si det enkelt).

Velegnede sorter finnes det mange av, se liten oversikt nederst i artikkelen!

Da skulle det meste være sagt, tror jeg. Men husk: Jordbær plasseres i sol til halvskygge. For mye skygge og for lite sol gjør at søtstoffene i bæret ikke utvikler seg som det skal. I for mye sol tørker planten fryktelig fort ut. Så her går vi for en mellomting.

Og når jordbæret er modent, kommer musa av seg selv... Har jeg hørt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken