Etter en regnfylt sommer og fuktig høst, kan fasaden ha fått skjemmende begroing. Svertesopp og alger trives i fuktige forhold, og kan på sikt ødelegge malingen. Derfor bør du vaske huset nå, råder ekspertene.

Høsten er en like god tid for å vaske fasaden som våren. Svertesopp og alger trives utmerket når været er vått, og etter en solfattig sommer og tidlig høst, kan begroingen ha fått godt feste. Svertesopp og algebegroing er stygt, men i seg selv ikke umiddelbart skadelig.

Men på sikt vil det kunne føre til nedbrutt malingfilm og angrep av råtesopp. Fjerner du påveksten regelmessig, gjør du huset i bedre stand til å takle alt slags vær.

– Se over fasaden før vinteren, og legg spesiell vekt på lite solutsatte vegger. På nord- og østveggen gror det gjerne ekstra, sier Jostein Brekka i Jordan.

Frostfritt

– Selv om du fikk vasket i vår, er det ikke feil å vaske på høsten også. Når du vasker huset, får du samtidig renset ut bøss fra nedløpsrør og sjekket at alt ser ok ut. Ikke glem vannbrett og vinduer med omramminger, sier Thor Ingar Røneid hos Butinox til ifi.no.

Du har fortsatt mulighet for å vaske huset, helt til frosten kommer.

– Nå er det supert å vaske, fordi rengjøringsmidlene ikke tørker inn på veggen. Påfør vaskemiddel i 2-3 meters bredde og la kjemien virke. Følg med på hvor lenge det kan sitte før det tørker. Er det veldig skittent, kan du faktisk spraye på vedlikeholdsvasken og la det stå en hel uke før du vasker, uttaler han han.

Riktige kjemikalier

Til fasadevasken skal det brukes et rengjøringsmiddel som er beregnet for vedlikeholdsvask av malte flater utendørs. Grønnsåpe, salmiakk, klorin, oppvaskmiddel og andre stoffer du har til bruk i huset, bør du ikke benytte til fasaden.

– Grønnsåpe legger igjen et fettlag på veggen som er vanskelig å skylle vekk. I restene som blir igjen på veggen trives sopp og begroing godt, sier Chresten Nielsen i Beckers.

Vasker du huset både høst og vår, er det ikke store jobben. (ANB)