Gå til sidens hovedinnhold

Nå vil de holde helåpent

Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: Tenk om du bruke biblioteket nesten hele døgnet. Det kan du snart i Kongsvinger.

Bokstavelig talt, du leste riktig.

Alle lesehester, småbarnsforeldre, studenter, skoleelever og byvandrere bør glede seg.

– Vi kaller det allåpent, etter sommerferien kan du bruke oss hele året fra klokka 06.00 om morgenen til klokka 22.00 på kvelden. Betjeningen er her i våre gamle åpningstider, sier biblioteksjef Stine Raaden.

– Helt supert om det blir åpent så mye, sier Fahim Ahmad, han går på 10. trinn ved Holt ungdomsskole og leste til muntlig eksamen i engelsk på biblioteket i går.

«Jeg elsker Knut» står det på T-skjortene til de ansatte. Men Knut er ingen mann, han er en radiobrikkemaskin, han har reist landet rundt for å digitalisere bøker. Nå arbeider han hardt med alle de 50.000 bøkene i Kongsvinger bibliotek.

Må skrive erklæring

Brukerne har hilst det unike tilbudet med åpne armer der det har vært innført tidligere, i Vang, Stavern, Larvik og Sarpsborg. – Lånerne skal kunne låne filmer, bøker og magasiner til sent på kvelden, eller lese, arbeide og surfe på nettet. Jeg håper at folk virkelig vil bruke tilbudet for alt hva det er verdt, også elever og studenter, sier Stine Raaden.

Ditt eget lånekort blir et adgangskort døgnet rundt.

– Du må ha fylt 16 år og du må skrive under på en erklæring, da kan du komme og gå som du vil.

– Hva skjer om jeg prøver å stjele «50 Shades of Gray»?

– Da blir du fotografert når du går ut. Om noe slikt skjer, vil alarmen på med lys og sirener. Vi følger Datatilsynets regelverk med filming og fotografering, Det stjeles omtrent ikke noe i dag, sier hun,

Dørlås med kode

Den før nevnte maskinen Knut arbeider hardt. Derfor stenger biblioteket fra 22. juni til 4. juli, for å holde sommeråpent fram til 1. august før alle boksluser åpnes:

– Du taster inn dørlåsen med din personlige PIN-kode, samme kode som du har på tjenesten «Mappa mi» på nettet, sier Raaden.

Det unike utlånstilbudet har kostet Kongsvinger kommune 600.000 kroner i investeringsmidler.

– Det var min vikar Barbro Østli som søkte om prosjektmidler og kommunestyret gikk inn for søknaden. Det virkeliggjør alt sammen. Dette tilbudet vil innbyggerne få flerfoldig tilbake. Vi går fra å ha åpent fra 54 timer til 112 timer i uka og vi beholder dagens bemanning. Andre steder har man gått ned i antall ansatte, men vi er her slik vi alltid har vært fra 11 til 18 om kvelden. Men først må vi stenge to uker, for å gjøre alt klart, legger hun til.

Kommentarer til denne saken