– Det er nesten så jeg ikke tror det. Det er liksom Eric Clapton og den gjengen der som får spille i Royal Albert Hall

Fra Snaxville til Royal Albert Hall: Bak fra venstre Bill Troiani, Henrik Maarud, Amund Maarud, Rune Endal og Arne Fjeld Rasmussen. Foran Eric Malling fra Blue Mood records, og initiativtaker.

Fra Snaxville til Royal Albert Hall: Bak fra venstre Bill Troiani, Henrik Maarud, Amund Maarud, Rune Endal og Arne Fjeld Rasmussen. Foran Eric Malling fra Blue Mood records, og initiativtaker. Foto:

- Åkke toneart er denna i, da, C ? Det låter gromt, og de koser seg, bluesgjengen som samles i Snaxville studio i Skogbygda. Det er nesten ikke til å tro, men om 20 dager er det Royal Albert Hall som gjelder.

DEL

Historien begynner egentlig helt tilbake til at Åge Aleksandersen laget sin berømte låt, og at han i 2016 faktisk fikk spille i Royal Albert Hall. Det er den suksessen som er bakgrunnen for at Royal Albert Halls management har turt å slippe til 15 av Norges beste bluesartister i den berømte salen.

– En gang i livet

Tommel opp fra Royal Albert Hall kom i april 2018, og derfra og inn har Malling og Maarud jobbet iherdig med artister.

– Dette er stort. Nesten så jeg ikke tror det. Det er liksom Eric Clapton og den gjengen der som får spille i Royal Albert Hall, sier Amund Maarud, som er selvskreven koordinator og musiker når de trår til på Londons legendariske scene 10. november.

I Snaxville studios hjemme på gården i Skogbygda møtes bluesmusikere for å øve inn ikke mindre enn 27 låter. 15 artister. Foruten Maarud-brødrene snakker vi om navn som Knut Reiersrud, Vidar Busk og Reidar Larsen, yngre krefter som Tora Aagård, og også flere kjente navn herfra, som Arne Fjeld Rasmussen, Tor Einar Bekken og Richard Gjems.

– Dette måtte jeg si ja til. Det er en gang i livet man får en slik sjanse, sier Fjeld Rasmussen, som er på plass i Skogbygda med munnspillet. Snart skal han spille på det i samklang med Knut Reiersrud i Royal Albert Hall.

(saken fortsetter under bildet)

20 dager igjen til Royal Albert Hall - Fra venstre Amund Maarud, Arne Fjeld Rasmussen, plateprodusent og idémaker Eric Malling, Henrik Maarud, Rune Endal og Bill Troiani. Men mange flere vil stå på scenen 10. november.

20 dager igjen til Royal Albert Hall - Fra venstre Amund Maarud, Arne Fjeld Rasmussen, plateprodusent og idémaker Eric Malling, Henrik Maarud, Rune Endal og Bill Troiani. Men mange flere vil stå på scenen 10. november. Foto:20-årsmarkering

Det er ikke slik at alle får booke Royal Albert Hall, bare de kan betale. Det er et kunstnerisk nåløye å komme gjennom, og det har vært mange søknader, taper og kvalitetssikring før dette gikk i boks.

Det er kongsvingermannen Eric Malling som er mannen bak ideen. Mallings plateselskap Blue Mood records er nemlig 20 år, og han ville markere det litt ordentlig. Han fikk med seg Amund Maarud på tanken om «norsk» blues konsert i Royal Albert Hall. Det får en si blir litt av ei markering. Tilfeldigheter, hardt arbeid og gode kontakter gjorde at drømmen nå blir sann.

Eventfirmaet Koment fra Trondheim hadde opplegget rundt Åge-turen, og det er dette firmaet som organiserer «pakketurer» til London helga 8–10. november, og har ansvaret for organiseringen og det økonomiske. Og altså Amund Maarud og Eric Malling som musikalsk ansvarlige for et stort knippe musikere.

Royal Albert Hall har plass til 4900 mennesker. Det blir spennende å se hvor mange norske, og ikke minst glåmdøler og nesbuer, som vil ha med seg denne begivenheten. Og om norsk blues slår an blant det britiske publikumet.

– Vi vil presentere tverrsnittet av norsk blueshistorie, og vi er flere generasjoner bluesmusikere på scenen. Det blir både blåserrekke og gjestesolister. Nå gjelder det å snekre sammen et show som viser at vi har rett til å stå der selv om vi ikke har solgt 100 millioner plater, sier Amund Maarud.

Etter stemningen, øvingen og entusiasmen å dømme, skal det gå ganske greit.

Artikkeltags