Lotte Grønbekk Elli fra Mogreina har tidligere operert stomi og fått utlagt tarm på magen. I bloggen sin skriver Grønbekk Elli om det tabubelagte temaet og håper at flere skal få mer kunnskap om det å ha utlagt tarm. Men da hun for aller første gang følte seg vel nok til å ta på seg bikini på stranda, fikk hun en nedslående kommentar som sjokkerte både henne selv og familien.

– Jeg ble sjokkert og såret akkurat der og da, sier Grønbekk Elli til Romerikes Blad.

– Ekkelt

Grønbekk Elli forteller at hun bare skulle sole seg på stranda sammen med familien sin en varm sommerdag. Plutselig gikk en fremmed forbi som ga en sårende kommentar.

– «Det er ekkelt for menneskeheten å se på avføring», var det en som sa til meg og ba meg deretter ta på meg klærne.

Grønbekk Elli har gått ned hele 15 kilo og var svært fornøyd med seg selv da hun endelig følte seg vel nok til å gå i bikini på en offentlig strand. Mistenker at noen stjeler flasker, pumper dem opp og panter dem på nytt Hun fryktet hun skulle få kommentarer på kroppen sin også, men det gjorde hun heldigvis ikke.

– Jeg trodde den samme personen som slang med leppa også skulle kommentere noe om kroppen min, men hun sa bare hvor ekkelt hun syns det var med posen på magen. Det er godt gjort å se noe som helst inne i den posen, det er det nok bare jeg som gjør, sier hun.

Jan Tore ble lam i 2014: Her suser han av gårde på sykkelGrønbekk Elli tror ikke det er så mange som egentlig syns det er ekkelt å se personer med utlagt tarm, men at det er mange som ikke vet nok om det. Derfor skriver hun også mange innlegg på bloggen sin om nettopp dette. For å informere leserne sine om det tabubelagte temaet.

– Jeg tror mange bare er nysgjerrige på det og da er det jo så fint at noen tør å stå fram og vise hvordan det er å leve med. Det er det jeg prøver på, forteller hun.

Grønbekk Elli har også lagt ut en videosnutt på bloggen sin hvor hun viser hvordan man bytter stomi-posen.

– Det har jeg bare fått positive tilbakemeldinger på. Da har jeg fått kommentarer som: «Så lærerikt» og «Er det ikke verre enn det?", forteller hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Åpen om temaet

Grønbekk Elli mener det er viktig å snakke åpent om det å ha utlagt tarm, for å gjøre tabuet mindre.

– Vi må tørre å ikke hemmeliggjøre noe som i mine øyne er like normalt som å gå på toalettet. Jeg vet i hvert fall selv at jeg har endret tabuet noe, og bidrar mange til være åpne om det så blir det bedre, sier hun.

Selv om hendelsen på stranda satte et lite støkk i både henne og familien hennes, kommer Grønbekk Elli til å fortsette å bruke bikini på stranda. Hun forteller at stomi-brukere har like mye rett til å være på stranda som alle andre, med badedrakt, bikini, posen i eller utenpå buksa.

– Kommentaren jeg fikk såret meg der og da, men jeg tørker det av meg og går videre, avslutter hun.

Bloggen til Lotte Grønbekk Elli kan leses her: www.charlottelli.blogg.no