Gå til sidens hovedinnhold

Bjørn skutt innenfor rovdyrgjerdet på Finnskogen

Video: Kenneth Mellem

Artikkelen er over 6 år gammel

GRUE: En bjørn ble skutt innenfor sauegjerdet på Grue Finnskog i dag tidlig.

Øyvind Gotehus, seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Hedmark, bekrefter nå at en bjørn er blitt skutt innenfor sauegjerdet på Grue Finnskog. Det er fem år siden sist det ble skutt bjørn innenfor dette gjerdet.

– Det begynte som et forsøk på utjaging i helga, men dette var ikke vellykket. Det ble gitt fellingstillatelse mandag, og tirsdag morgen ble den skutt. Foreløpig vet jeg ikke hvilket kjønn det er på bjørnen, men opplysningene er at det er en stor bjørn, sier Gotehus.

I videoen til høyre ser du da unga fra Tyristubben barnehage på Sønsterud fikk titte på bjørnen.

Han forteller at det ikke er funnet skadd sau i området, men at det mandag ble funnet restene av et kadaver. Det skal etter det Glåmdalen erfarer, ha blitt gjort observasjoner av bjørnespor innenfor gjerdet i forrige uke. Blant annet raserte maurtuer og spor etter fotavtrykk. Det er Statens Naturoppsyn som har stått for bjørnejakten denne gangen.

Kristen Madshus, leder i det kommunale jaktlaget, har sittet i beredskap og vært klar til å bistå i bjørnejakten. Men bjørnen ble altså skutt før det lokale jaktlaget ble koblet inn.

Han forteller at det i 2010 ble skutt to hannbjørner på innsiden av gjerdet. Bjørnene ble da etter all sannsynlighet værende innenfor gjerdet da dette ble lukket før sauene ble sluppet. Resultatet den gangen var at Merete Furuberg mistet det meste av saueflokken sin. Det ble da skutt bjørn 12. juni og 19. august.

Det skal nå være cirka 200 sauer innenfor gjerdet, tilhørende Merete Furuberg, Lars Holen og Åge og Martine Broløkken.

 

Bjørnen blir nå transportert ut av området for slakting, og kjøttet skal ifølge Gotehus selges.

Sauegjerdet ble i sin tid satt opp for at bønder på Finnskogen skulle ha et rovdyrsikkert område for husdyrene sine. Det er foreløpig uklart hvordan bjørnen som ble felt, har kommet seg inn i området, der det går et strømførende, høyt gjerde.

 

Gjerdet er 13 kilometer langt, og gjerder inn 11.000 dekar av skogen til grunneier Sigbjørn Woll. Det kostet 2,8 millioner kroner å gjøre dette arbeidet i 2007.

 

Kommentarer til denne saken