Utfordrer den svenske prinsen til Birken-start

MANGLER SKIMI: - Kronprins Haakon Magnus er en av våre aller beste ambassadører for Birkebeinerrennet, sier Jo Gunnar Ellevold.

MANGLER SKIMI: - Kronprins Haakon Magnus er en av våre aller beste ambassadører for Birkebeinerrennet, sier Jo Gunnar Ellevold. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Norge har Nordens beste kronprins på ski. Haakon Magnus slo Danmarks Frederik med cirka 24 minutter over Birkebeinerfjellet.

DEL

To av Nordens tronarvinger er store Birkebeiner-entusiaster med flere deltakelser bak seg:

– Vi får gjøre en henvendelse til det svenske kongehuset. Prins Carl Philip er også en habil skiløper med Vasalopp-deltakelse bak seg, sier Birkebeiner-sjefen; Jo Gunnar Ellevold.

Han er imponert over de kongeliges holdninger til dette arrangementet:

– Ingen spesialopplegg. De klarer seg selv. Kronprinsen av Danmark bodde på Rena før renndagen, mens vår kronprins kom sammen med familiemedlemmer til start. Alt gikk rolig og pyntelig for seg, sier Ellevold.

– Et fantastisk arrangement. Jeg benytter anledningen til å takke arrangøren og publikum langs løypa for hjelpen. Jeg ble møtt med varme heiarop over fjellet, og det setter jeg umåtelig stor pris på, sier kronprins Haakon Magnus.

Han klarte riktignok ikke merket denne gangen, men det bryr han seg ikke noe om:

– Opplevelsen over fjellet ble storslagen. Jeg hadde litt for trå ski, men det gikk greit. Underveis fikk jeg litt hjelp smurningshjelp, sier han.

– Kronprinsen smurte sine egne ski før start. Bare det forteller litt om hans kunnskaper på dette feltet, sier Ellevold, som er imponert.

Kronprins Haakon Magnus gikk Birken for tredje gang:

– Det første året klarte jeg merket. Det gjorde jeg hverken i fjor heller i år. Men det spiller ingen rolle. Jeg har gode minner fra alle turene, og i år hadde jeg rett og slett for få skimil til å kjempe mot min egen bestenotering, sier Kronprinsen, som gjerne kommer tilbake til dette arrangementet.

De danske tronarvingen hadde også en eventyrlig ferd fra Rena til Lillehammer:

– Mange glade heiarop fulgte oss hele veien. Forholdene var fantastiske og jeg slo min tidligere bestenotering med nærmer 45 minutter. Denne gangen var jeg bare 24 minutter bak Haakon Magnus:

På spørsmålet om de trente sammen svarte han:

–Ikke ikke rent fysisk, men vi snakker ofte på telefon, forteller kronprins Frederik.

Han har trent mye ski i Mellom-Europa foran årets renn.

Kronprins Frederiks interesse for Birkebeinerrennet har sin smitteeffekt i Danmark:

– I København har de en kjempestor skiklubb og i år er det over 300 dansker i arrangementene våre. Det er klart at kongefamiliens skiinteresse har sin smitteeffekt til fordel for oss, sier Ellevold.

Han gleder seg over den økende kongelige interessen for arrangementene:

– Jeg er virkelig stolt av kronprinsen vår. Han er av våre aller beste ambassadører og markedsfører av Birkebeinerrennet, sier daglig leder Jo Gunnar Ellevold.

Artikkeltags