Kommuneoverlegens oppfordring: – Ikke la bilen gå på tomgang

TOMGANG: Kommuneoverlegen i Elverum ber bilistene om å droppe å la bilen gå på tomgang fordi det kan redusere en del unødvendig luftforurensing og støy.

TOMGANG: Kommuneoverlegen i Elverum ber bilistene om å droppe å la bilen gå på tomgang fordi det kan redusere en del unødvendig luftforurensing og støy. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er du blant dem som lar bilen stå på tomgang hvis du bare skal en rask tur inn en plass? Dette er du i så fall ikke alene om.

DEL

Knut Skulberg er kommuneoverlege i Elverum kommune, og nå oppfordrer han folk til å stanse med å la bilen stå og gå på tomgang.

– I Elverum har det de siste årene vært mye fokus på vegløsninger og luftforurensning. Vi kan redusere en del unødvendig luftforurensing og støy ved måten vi alle oppfører oss på, sier Skulberg

Kommuneoverlegen minner om at det faktisk er ulovlig å la bilen gå på tomgang.

Lovverket mot tomgangskjøring er regulert i det som kalles Forskrift om kjørende og gående trafikk eller trafikkregler. Lovverket sier at «i eller ved bebyggelse må det ikke foregå unødvendig og forstyrrende kjøring med motorvogn. Der må det heller ikke foregå bruk av motor på tomgang eller annen bruk av motorvogn som volder unødig støy eller unødig utslipp av røyk eller gass.»

Kjøretøy med en forbrenningsmotor vil i skiftende forhold slippe ut gasser og partikler i eksosen.

– Dette vet vi har en negativ helseeffekt på alt liv. Spesielt rammes barn og mennesker med astma, KOLS og hjerte- og karsykdom. Vi må derfor minne hverandre på å minimalisere all forurensning og tenke bærekraftig livsstil, dersom vi vil bevare kloden for våre etterkommere.

Bare elleve har benyttet seg av tilbudet i år. Kommunen har penger til flere

Farlig avfall ble ulovlig lagret og kastet i restavfall 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.