De høye bensinprisene svir. Ikke bare for lommeboka til vanlige folk, men også for Ap og Sp. For de færreste kjøper at renta kommer til å fyke i været hvis bensin- og diesel midlertidig sponses med avgiftskutt på noen kroner. Andre land, som også har skyhøy inflasjon, gjør det jo.

«Vi har fått et pengeforbruk som gjør at det er veldig hardt press i norsk økonomi. Vi vet at det er viktig for folk at vi har kontroll på renta, at den ikke stiger mer enn nødvendig, og da har vi ikke funnet rom for å gjøre noe med drivstoffprisene, men vi mener at drivstoffprisene er for høye», forsøksvis forklarer Senterpartiets Geir Pollestad overfor VG.

Men langt på vei for døve ører: Kommunikasjonsrådgiver Ingunn Handagard i NAF uttaler at regjeringen nå svikter alle som sliter med de høye drivstoffprisene, ikke minst i distriktene. Jørund Rytman, administrerende direktør for næringslivsorganisasjonen SMB Norge, er oppgitt:

«Landets små og store bedrifter sliter. Spesielt de som er avhengige av å frakte og kjøre i jobben sin. Det er en skandale at regjeringen ikke gjør noe nå», sier han til VG.

Politikere skal og må ta upopulære avgjørelser. Men avgjørelsen om å la nordmenn blø hver bidige gang de fyller tanken på bensin- eller dieselbilen sin kommer garantert til å gjøre vondt for Ap og ikke minst Senterpartiet. For dette rammer kjernevelgerne i partiet, folk som bor og jobber utenfor de store byene. Mennesker som ikke forstår hvorfor Sverige, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Luxembourg, Belgia, Italia, Nederland og Østerrike kan innføre ulike tiltak for å kompensere for den ekstreme prisøkningen på fossilt drivstoff, mens Norge ikke kan gjøre det av frykt for renteutviklingen.

Pumpeprisen på bensin og diesel er omtrent 40 prosent høyere i dag enn den var for ett år siden. Og dette kommer altså på toppen av alt mulig annet som er blitt dyrere i det siste. Rundt halvparten av pumpeprisen i Norge er moms og særavgifter til staten.

Renta kommer til å stige framover, kanskje med ett prosentpoeng allerede inneværende år. Dette altså selv om regjeringen holder seg unna bensin- og dieseltiltak. Det er mange faktorer som trekker renta oppover. Avgiftskutt på bensin- og diesel ville bare vært en liten brikke i dette.

Vi finner det fortsatt underlig at regjeringen ikke kom forbrukerne iallfall litt i møte i denne saken. Da hadde det svidd litt mindre for oss alle å fylle tanken, og litt mindre for regjeringskameratene å studere de kommende meningsmålingene.