Mandag morgen satte Circle K opp listeprisen på 95 blyfri bensin med fire øre per liter.

Dermed havner den veiledende bensinprisen på 16,83 kroner literen. Det er nok en ny rekord for bensingiganten, som driver 473 bensinstasjoner i Norge. Det skriver E24.

De veiledende prisene avspeiler ikke nødvendigvis prisen ved pumpene, som preges av lokal priskonkurranse. I tillegg påvirker bedriftsavtaler og kortrabatter den prisen kundene betaler.

RB har sjekket flere stasjoner på Øvre og Nedre Romerike. Prisen er høyest på Øvre Romerike:

Esso-stasjonen langs E6 på Gardermoen skilter med 17,06 kroner literen. Også på Kløfta var prisen over 17 kroner.

På stasjonene rundt Lillestrøm er nivået noe lavere. På Circle K på Kjeller er prisen 16,84 kroner literen. På Esso ved Obs i Lillestrøm sentrum er prisen 16,85 kroner literen og på Shell-stasjonen på Lillestrøm Syd er prisen 16,69 kroner.

Vil det snu?

Allerede tidlig i juli ble det meldt om rekordhøye bensinpriser i Norge.

Da var veiledende bensinpris hos Circle K 16 kroner og 70 øre. Analytikerne spådde da at prisen ville stige, noe det nå har gjort.

Kommunikasjonsdirektør i Circle K, Pål Heldaas, sier dette om dagens prisnivå.

– I dag har vi gått til tidenes høyeste priser på bensin og diesel i Norge, veiledende pris er nå 16,83 for bensin og 15,74 for diesel, på toppen av dette kommer lokale transportpåslag som varierer med kjøreavstand til nærmeste drivstoffterminal, sier han til Østlendingen.

– Hva tenker dere om retningen framover, er det tegn på at prisene kan snu nedover igjen?

– Det er veldig vanskelig å spå, for dette handler om storpolitikk og oljepriser. Da må du spørre oljeanalytikerne. Den største faktoren er og blir avgiftsnivået. Prisen på en liter bensin består av 60 prosent avgifter, 30 prosent innkjøpspriser og 10 prosent bruttofortjeneste til leverandørene, sier Heldaas til E24.

Dette sier Esso

Det er Certas Energy Norway som eier Esso-stasjonene i Norge.

– Det er først og fremst internasjonale produktpriser (og ikke råoljeprisen alene, selv om den er en innsatsfaktor), valutakurser og lokal konkurranse som påvirker pumpeprisen på våre stasjoner. Bensinstasjonskjedene opererer på selvstendig basis og øyeblikksbilder blir derfor tilfeldig, denne gangen kom dessverre vi uheldig ut. Drivstoffprisene går som kjent opp og ned over tid og vi jobber kontinuerlig mot vårt mål som er å ha fornøyde kunder ved å tilby toppmoderne produkter, konkurransedyktige priser og innbydende stasjoner. I en kjede med stasjoner som konkurrerer aktivt i sitt lokale marked, er det først og fremst folks kjørevaner som bestemmer etterspørselen etter drivstoff og ergo salgsutviklingen. Takket være alle flinke og engasjerte Esso-bestyrere og forhandlere opplever vi likevel å være raskt på ballen når slike situasjoner oppstår, sier Kristin Mala i Certas Energy Norway til Østlendingen.

I starten av juli sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB at han trodde prisen på oljefat ville stige, noe som ville dytte bensinprisen til over 17 kroner literen.

Nå har altså det skjedd.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.