Dyrest i Elverum var det på Esso Basthjørnet, der man måtte ut med 17,11 kroner literen. På Circle K var prisen 16,98 kroner literen.

Allerede tidlig i juli ble det meldt om rekordhøye bensinpriser i Norge.

Da var veiledende bensinpris hos Circle K 16 kroner og 70 øre. Analytikerne spådde da at prisen ville stige, noe det nå har gjort.

Kommunikasjonsdirektør i Circle K, Pål Heldaas, sier dette om dagens prisnivå.

– I dag har vi gått til tidenes høyeste priser på bensin og diesel i Norge, veiledende pris er nå 16,83 for bensin og 15,74 for diesel, på toppen av dette kommer lokale transportpåslag som varierer med kjøreavstand til nærmeste drivstoffterminal, sier han.

– Her i Elverum var det 16,98. Det nærmer seg med andre ord 17 kr literen. Er det rekordhøyt?

– Ja, det er rekordnivå i hele Norge nå. Årsaken er høye importpriser på bensin og diesel, som følge av høy oljepris, høy dollarkurs og høy etterspørsel etter drivstoff. Fortsatt er avgiftene største komponent, i Norge består pumpeprisen av 60 prosent avgifter, 30 prosent innkjøpspris og ti prosent til drivstoffselskap og bensinstasjon, svarer Heldaas.

– Er det store lokale svingninger i pris på stasjoner i Hedmark? 

– Ja, prisene svinger hele tiden i lokale priskriger. Hvor mye de svinger varierer avhengig av mikromarkedet rundt den enkelte stasjon.

– Påvirker den høye prisen salgene deres? Eller er det sånn at folk må ha drivstoff, uansett?

– Svingningene er ikke så store at det påvirker kjøremønsteret i Norge. Vi har bra trafikk både ute ved pumpene og inne i butikkene våre i sommer, folk er mye på farten som følge av det gode været i store deler av landet, svarer Heldaas.

Det er Certas Energy Norway som eier Esso-stasjonene i Norge.

– Det er først og fremst internasjonale produktpriser (og ikke råoljeprisen alene, selv om den er en innsatsfaktor), valutakurser og lokal konkurranse som påvirker pumpeprisen på våre stasjoner. Bensinstasjonskjedene opererer på selvstendig basis og øyeblikksbilder blir derfor tilfeldig, denne gangen kom dessverre vi uheldig ut. Drivstoffprisene går som kjent opp og ned over tid og vi jobber kontinuerlig mot vårt mål som er å ha fornøyde kunder ved å tilby toppmoderne produkter, konkurransedyktige priser og innbydende stasjoner. I en kjede med stasjoner som konkurrerer aktivt i sitt lokale marked, er det først og fremst folks kjørevaner som bestemmer etterspørselen etter drivstoff og ergo salgsutviklingen. Takket være alle flinke og engasjerte Esso-bestyrere og forhandlere opplever vi likevel å være raskt på ballen når slike situasjoner oppstår, sier Kristin Mala i Certas Energy Norway til Østlendingen.

I starten av juli sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til NTB at han trodde prisen på oljefat ville stige, noe som ville dytte bensinprisen til over 17 kroner literen.

Nå har altså det skjedd.

Nyhetsbrev fra Glåmdalen

Abonnér på Glåmdalens nyhetsbrev og få alle dagens viktigste nyheter rett i mailboksen hver kveld.

Da får du også oversikt over hva som skjer i kveld.