Gå til sidens hovedinnhold

Bekymret for ungdommen

Norsk ungdom tror de får det tøffere enn foreldregenerasjonen. I Innlandet frykter mange unge arbeidsledighet. La oss håpe de ikke får rett.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kampen mot koronapandemien går inn i sin avsluttende fase. Likevel har vi kanskje de mest krevende ukene og månedene foran oss. Smittetallene er fortsatt høye enkelte steder, og vi har fått utbrudd av muterte virus også her i landet. Det kan bli verre før «alt blir bra igjen».

Regjeringens tiltakspakke er fortsatt omfattende, og det er krevende å holde tritt med de stadige endringene. Stortinget har begynt å overprøve regjeringen, ikke bare når det gjelder omfanget av støtteordninger, men også knyttet til selve tiltakene. Derfor er det igjen opp til den enkelte kommune å avgjøre om serveringssteder skal få skjenke øl til mat. Denne utfordringen av regjeringens tiltak merkes også i befolkningen for øvrig. Lojaliteten settes på prøve.

Siden starten av pandemien har vaksine vært trukket fram som redningen. Nå er vaksineringen i gang. Men det tar tid å vaksinere en hel befolkning. Vi advares om at en tredje bølge kan skylle inn over oss dersom vi ikke fortsetter å følge reglene. Men folk begynne å bli lei nå. Dugnadslysten dabber av.


Ungdomstiden er kort. Å «miste» ett år, kanskje mer, av den er dramatisk. Tenårene former oss som mennesker. Nå råder pessimisme. En undersøkelse Opinion har gjort for NHO, viser at 60 prosent av dem mellom 15 og 29 år tror at deres generasjonen får det tøffere enn foreldrene har hatt det. Seks av ti unge i Innlandet frykter at unge faller langvarig utenfor av arbeidslivet på grunn av korona. De unges bekymring er alvorlig. Pessimisme kan være skadelig i seg selv. Selv om koronatiltakene har gitt noen nye arbeidsplasser, er flere blitt borte.

Les også: - Det er lett å føle seg verdiløs

Regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet er bekymret for de unge og nyutdannede. Og de unge er altså bekymret selv. Ja, vi bør strengt tatt være bekymret alle sammen. Pandemien er ikke over, men det er nå vi må planlegge for en hverdag der koronaen ikke styrer livene våre. Vi må ikke komme i en situasjon med varig masseledighet blant unge.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.