Datter heleridømt

Heleri: Ei kvinne midt i 30-årene er dømt for heleri etter at hun truet og maste til seg penger fra moren. Moren er dømt for bedrageri av 16,8 millioner fra sin arbeidsgiver. Pengene gikk til datteren og til å betjene gammel gjeld.

Heleri: Ei kvinne midt i 30-årene er dømt for heleri etter at hun truet og maste til seg penger fra moren. Moren er dømt for bedrageri av 16,8 millioner fra sin arbeidsgiver. Pengene gikk til datteren og til å betjene gammel gjeld.

Artikkelen er over 3 år gammel

ÅSNES/NES: Mor og stefar er allerede dømt for bedrageri i millionklassen. Nå er datteren dømt for heleri etter å ha mottatt over 2,6 millioner fra mor.

DEL

Ei Åsnes-kvinne i slutten av 50-årene ble i 2014 dømt til tre års fengsel for grovt bedrageri av 16,8 millioner kroner fra banken hvor hun var ansatt. Senere ble det tatt ut tiltale mot kvinnens samboer, og han ble dømt til 11 måneders fengsel for medvirkning.

I rettssakene ble kvinnens datter et sentralt punkt. Kvinnen hevdet at det var datteren som presset henne for penger, og nå er altså datteren dømt i Øvre Romerike tingrett for heleri. Hun erkjente ikke straffskyld da saken var oppe i forrige uke.

Store summer

I perioden 4. januar 2006 til 22. august 2012, fikk kvinnen i 30-årene ved 1415 anledninger overført til sammen 2 676 129 kroner fra moren. Datteren tilbakeførte over 1,4 millioner kroner til moren i samme perioden.

De årlige summene varierte fra 36.250 kroner det siste året til over 666.000 kroner i 2009. Retten mente at datteren burde ha forstått at pengene skyldtes utbytte fra en eller flere straffbare handlinger.

Moren bedro sin arbeidsgiver ved at hun hele tiden tok opp nye lån på falske premisser for å dekke gammel gjeld.

Mas og trusler

Datteren fikk penger etter konstant mas og trusler mot moren. Hun forklarte i retten at datteren ofte kom med trusler dersom hun ikke fikk penger.

Noen ganger truet hun med å ta livet sitt. Det var gråting i telefonen og tekstmeldinger, og datteren hadde fullstendig kontroll over moren, som ikke klarte å stå imot presset.

Moren fortalte i retten at datteren ikke visste hvor pengene kom fra. Datteren sa at hun ikke reflekterte over hvor moren fikk pengene fra, og at hun ikke hadde noen formening om hvor mye moren tjente.

Burde ha forstått

Retten mener at morens låneopptak ble gjort for å dekke datterens behov for penger. Retten mener også at hun burde ha forstått at moren på lovlig måte ikke hadde mulighet til å skaffe så mye penger som hun gjorde.

Moren tok det også opp med datteren ved flere anledninger at hun ikke hadde penger. Likevel fortsatte datteren å presse hennes. Rettspsykiatere har dessuten konkludert med at datteren er strafferettslig tilregnelig, selv om hun har Aspergers syndrom.

Det er likevel tatt visse hensyn til hennes diagnose. Datteren burde ha fulgt bedre med på egen økonomi, står det i dommen.

Artikkeltags