Gå til sidens hovedinnhold

Dette er et veldig uvanlig syn

Artikkelen er over 6 år gammel

På sjøen er det nemlig mannen som styrer.

Nordmenn setter som regel sin ære i å kaste gamle kjønnsroller på historiens skraphaug, og er opptatt av at kvinner og menn er likestilte. Men på sjøen lever gamle kjønnsroller i beste velgående, viser en undersøkelse Codan forsikring har gjennomført

Undersøkelsen er gjort blant nordmenn som eier eller har tilgang til fritidsbåt, og viser blant annet at kvinner i svært liten grad fører fritidsbåt selv.

På spørsmålet «Hvem fører båten?» svarte 56 prosent av mennene at det primært var dem, mens 71 prosent av kvinnene svarte at det primært var noen andre som førte båten. Dette kan tyde på at kvinnene i stor grad overlater roret til menn.

Ifølge gammel overtro betydde kvinner på skip ulykke. Ikke bare kunne kvinner skape splid blant besetningen, men også gjøre værgudene sinte og skape dårlig vær – og ikke minst ødelegge all fiskelykke.

– Kanskje er det noe av den gamle overtroen som henger igjen, båtfolk er fremdeles til en viss grad overtroiske. Men, dette er i så fall gammelt tankegods som det er på tide å kvitte seg med. Dette bekrefter bare det jeg selv har observert på mange båtturer, at damene ligger på fordekket og soler seg, mens mennene står til rors. Det sier Mari Bræin Faaberg, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring og en ivrig seiler.

Undersøkelsen viser også at mer enn dobbelt så mange av de spurte mennene som kvinnene har båtførerprøven. Mens 4 av 10 menn svarte at de har båtførerprøven, er det bare 2 av 10 kvinner som har tatt «lappen».

På spørsmål om de vurderer å ta båtførerprøven svarer 61 prosent av kvinnene og 55 prosent av mennene nei. Den store forskjellen ligger imidlertid i årsaken til at de ikke vurderer å ta båtførerprøven. Mens mennene mener de kan nok om å føre båt, og dermed ikke trenger å ta prøven, svarer kvinnene at de ikke ser noen grunn til det.

– Mange kvinner føler seg usikre på sjøen, og da er det naturlig at de ikke vil føre båten. Men det gir jo ikke mer kunnskap og trygghet om bord. Ingen blir bedre av ikke å prøve! Flere damer bør ta et kurs – og deretter ta roret, oppfordrer Faaberg, som selv har skaffet seg båtførerbevis.

For det handler ikke bare om like muligheter for alle, og kamp mot gamle kjønnsroller, innrømmer forsikringsselskapet. Generelt er kvinner i mindre grad enn menn involvert i uhell og ulykker. Årets båtundersøkelse viser også at kvinner er flinkere til å bruke redningsvest selv, og passe på at barna bruker redningsvest, enn menn. Kvinner er også mer påpasselige med sikkerhetsutstyr, og er mer opptatt av farene ved høy fart på sjøen enn menn. Sånn sett er det svært sannsynlig at flere kvinner bak roret vil gi færre ulykker på sjøen.

– Dessuten er det viktig for sikkerheten at i alle fall alle voksne, og barna så fort de er gamle nok, lærer seg hvordan man håndterer båten. Man blir som familie veldig sårbar om bare den ene kan starte båten, navigere og legge til. Hva om det skjer en ulykke eller noe uventet skjer? spør Mari Bræin Faaberg. (ANB)

Kommentarer til denne saken