Rb.bo: Christine Lystad Rundbråten (28) fra Lillestrøm er ammeleder og barnepleier. I tillegg driver hun den populære instagramkontoen, @barselhjelpen, der hun hjelper nybakte foreldre med tips og triks.

Etter å ha sett mange småbarnsforeldre gjøre samme feil i sommer, legger hun ut følgende advarsel på bildedelingstjenesten Instagram.

«Sommeren er her, og forhåpentligvis får vi mange varme, solfylte dager i år også. Dessverre ser man også at sol og varme fører til tildekte barnevogner rundt i Norge og verden..", skriver Rundbråten under innlegget som har blitt sett 274.000 ganger».

Hun advarer småbarnsforeldre mot å dekke for barnevognene med tepper, selv om de er tynne.

¨

– Livsfarlig

I videoen tester hun temperaturen i barnevogna før og etter et teppet blir lagt over barnevogna. På kun 30 minutter har gradene på innsiden økt fra 21 grader til 27,2.

– Jeg regnet jo selvfølgelig med at temperaturen kom til å stige, det er jo naturlig når man lukker slik, men jeg forventet ikke at det kom til å skje så fort og så mye. Det ble jeg faktisk veldig overrasket over, sier Rundbråten.

Rundbråten sier videre at foreldre ofte dekker til barnevognen for å gjøre det mørkt, slik at det er lettere for barna å sove.

– Det blir dårligere tilgang på oksygen i vogna, og det blir varmt, advarer hun.

Pustestopp i verste fall

I innlegget på Instagram sier barnepleieren at lufta i barnevognen ikke skiftes ut, og at oksygenmangel kan føre til overoppheting. I verste fall, kan barnet slutte å puste.

– Spedbarn har ikke samme mulighet til å flytte seg til kaldere steder om de blir for varme, og noen ganger får de heller ikke sagt ifra, noe som kan være livsfarlig, sier Rundbråten.

Trine Giving Kalstad, fagsjef i Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB), bekrefter at overoppheting er en kjent risikofaktor som har medvirket i forekomst av krybbedød i Norge.

– Noen spedbarn klarer ikke å si ifra gjennom gråt, men døser inn i søvn og i verste fall kan dette føre til koma, som igjen kan føre til død. I ytterste konsekvens øker overoppheting faren for plutselig spedbarnsdød, krybbedød, og derfor er det viktig å passe på at barnet ikke blir for varmt og klamt, og har gode pusteforhold når det sover, sier hun.

Kalstad anbefaler foreldre å bruke innsektnett om de ønsker å skjerme barna, men også å tenke på hvilke klær barna bruker på sommeren.

– Man bør generelt tenke på at barnet ikke blir for varmt og klamt, og dermed er det viktig å ta pauser fra sola ute. At man tenker igjennom at barnet får nok drikke og mat, at barnet ikke har på for mye klær, unngå lue/hatt når det sover slik at barnet kan kvitte seg med overskuddsvarmen er også viktig å tenke på. Kjenn etter i nakken om barnet er passe varmt. Fordi 80 prosent av overskuddsvarmen forsvinner gjennom hodet, bør altså ikke spedbarn ha på lue når det sover, sier Kalstad.

– Si ifra

Det forventes at temperaturene stiger igjen i løpet av uken, og Rundbråten, som har to barn selv, oppfordrer til å si ifra til andre som ikke vet om farene ved tildekking og overoppheting.

«Jeg velger å tro det er uvitenhet som gjør at man utsetter barnet sitt for dette, så jeg oppfordrer alle til å si pent ifra til alle de ser som gjør dette i sommer. Det er barnas beste vi må tenke på» skriver hun på Instagram.

Hun forteller at det finnes flere alternativ om foreldre ønsker å beskytte eller skjerme de små fra den sterke sommersola.

– Man kan jo kjøpe solparasoller og andre solskjermer til å henge på vogna som ikke sperrer for luften, men likevel dekker for sola. Det er også et alternativ å bare sette barnevogna i skyggen, sier hun.

Rundbråten legger til at myggnett kan brukes ved behov, da det ikke er det samme som et teppe.