3 av 4 apper sjekker data om barn

Bare 10 prosent av appene hadde personverntiltak for å hjelpe barn å ivareta eget personvern. (Foto: Jan Haas, NTB scanpix/ANB)

Bare 10 prosent av appene hadde personverntiltak for å hjelpe barn å ivareta eget personvern. (Foto: Jan Haas, NTB scanpix/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

De minste legger også igjen spor i datahverdagen.

DEL

[Barnevakten.no] Datatilsynet forteller at de har undersøkt 60 apper for barn, både fra norske og utenlandske utviklere. Der fant de ut at hele 75 prosent av programmene samlet inn personopplysninger om barna. I halvparten av tilfellene var det uklart akkurat hvorfor personopplysningene ble hentet inn.

Når det gjelder type personopplysninger som ble samlet inn, inkluderte dette elementer som IP-adresser, geolokasjon (stedsplassering), navn, alder og bosted. Dette blir det informert om, men ikke godt nok:

– 70 prosent av appene hadde personvernerklæringer. Det er veldig bra. Dessverre er mange av personvernerklæringene for uklare og vanskelige å finne. Dette må app-utviklerne jobbe med, sier seniorrådgiver Kari Laumann i Datatilsynet i en artikkel på datatilsynet.no.

Bare 10 prosent av appene hadde personverntiltak for å hjelpe barn å ivareta eget personvern. Eksempler på hjelpetiltak kunne være pop-up-varsel når barna deler bildet i åpent forum eller ordensregler for bruk av appen. Denne hjelpen burde vært mer omfattende:

– Barn er ivrige nettbrukere, og i likhet med voksne legger de igjen spor når de bruker apper i hverdagen. Det er grunn til å være ekstra oppmerksom på barns personvern fordi det er vanskelig for barn å forstå og sette seg inn i informasjonsflyten på nett, sier Kari Laumann ifølge Barnevakten.no.

På Dubestemmer.no defineres personopplysning som en type opplysning som kan knyttes til en enkelt person. Eksempler på dette er navn, alder, adresse og telefonnummer. Bilder hvor man kan kjenne igjen personer kan også gå under denne betegnelsen. Det samme gjelder informasjon som fødselsnummer og fødselsdato.

Man skal være var på hva man deler om seg selv, men også huske at det ikke er lov å dele andres personopplysninger uten et frivillig og aktivt samtykke som er gitt enten muntlig eller skriftlig.

Slik ser du hvilken informasjon appene ber om:

For operativsystemet Android, dersom du er inne på Play Store, kan du se hvilken tilgang hver app krever når du trykker på Installer for å laste ned appen. Ved hver tilgang ligger det også en pil som ekspanderer teksten med mer informasjon om hva den enkelte tillatelse innebærer. Man kan også gå inn på programmene etter at de er installert og se hvilke rettigheter appene krever.

Da går man inn på Innstillinger > Programmer > velg en app > rull nedover listen og sjekk ved underoverskriften «Rettigheter».

For iOS er dette bygget opp på en litt annen måte. Her installeres apper uten at de ber om tillatelser på forhånd. Dette kommer først senere når du starter opp appen. Først da vil den be om tillatelse til å bruke elementer som kamera, stedsplassering, mikrofon og så videre. Man kan også her se hvilke rettigheter de ulike programmene bruker.

Gå inn på innstillinger, og gå deretter ned på menylisten til venstre og velg Personvern (se nederste bilde). Så velger du for eksempel Mikrofon eller et annet delemne, inne på hver av disse vil du kunne se hvilke programmer som bruker ulike tjenester. (ANB)

Artikkeltags