Gå til sidens hovedinnhold

Har flyttet ti ganger på to og et halvt år: Må flytte igjen i sommer

Artikkelen er over 2 år gammel

KONGSVINGER: På Kongsvinger Statlige Mottak, som drives av Norsk Folkehjelp, holder beboerne på med søknader om å få overføring til ønskede mottak. En av disse er Said Sadiqi fra Afghanistan.

– Min drøm er å gå på skole, få meg jobb og bo i Norge, sier Sadiqi. Fra han kom til Norge i begynnelsen av desember i 2015 har han flyttet inn på et nytt mottak ti ganger. Når mottaket på Kongsvinger legges ned, kan det gå mot en ellevte gang.

Trives i Norge

Sadiqi ønsker seg til Asker og mottaket der. Han forteller at det er viktig ham at han havner sammen med vennene fra mottaket på Kongsvinger.

– Det er viktig, vi må passe på hverandre, sier han og det kommer fram at det sosiale ved å lage mat sammen er viktig. Han forteller at det ikke spiller noen rolle om det er varmt eller kaldt, så lenge han trives og er med venner.

– Det er veldig vanskelig når jeg ikke får gått på skole, kan jobbe eller reise noe sted sier han, men legger til at han liker det aller meste med Norge.

 

Ikke lysere alternativer

Dersom det ikke skulle bli så Sadiqi flytter inn på et mottak for ellevte gang, kan det skyldes to ting. Sadiqi kom som en av de afghanske oktoberbarna, og har fått avslag på sin søknad om å få bli.

Han forteller at blant dem som kom samtidig med ham, har mange reist fra mottak i Norge, til en tilværelse på gata i Frankrike og Tyskland. En retur til Afghanistan er ikke aktuelt.

– Min far drev en bensinstasjon i Afghanistan, og ble drept av Taliban fordi han hjalp politiet, sier Sadiqi. Han forteller at han og andre i samme situasjon er stresset og redd for at politiet skal sende de ut. Det er også grunnen til at mange har forlatt Norge.

– Alle jeg snakker med som dro sier det er veldig vanskelig. De har ikke penger, er sultne og syke, uten tilgang på medisiner og uten rettigheter, sier han og vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt for ham også om norske myndigheter vil gjøre alvor av å sende ham ut.

Fotballen gir glede

Jon Ivar Bergersen er mottaksleder ved Kongsvinger Statlige Mottak. Han forteller at han mener det har vært en av styrkene til mottaket på Kongsvinger at det er en liten by.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Når mottaket ligger slik til at beboerne kan gå til byen og bruke tilbudet der, så blir det mindre frustrasjon og bedre integrering. Fra mottaket på Kongsvinger har mange kommet med på gatelaget i byen.

Sadiqi forteller at han liker å spille fotball og deltar på gatelaget. Når vi spør er det er ingen tvil om hva som er favorittlaget.

– Kan jeg velge fra hele Europa? Barcelona! Lionel Messi, og Andrés Iniesta! De er gode, smiler han fra øre til øre.

God av nødvendighet

Sadiqi snakker relativt godt norsk og sier at det har han vært nødt til å lære.

– Vi er nødt til å lære oss språk. Vi kan havne på mottak i hele Europa, og kan måtte flytte til andre land. Han forteller at det gjelder spesielt dersom han blitt nødt til å reise fra landet, selv om han håper det ikke blir nødvendig. Han er tydelig frustrert av situasjonen, og det er han ikke alene om.

– Det er mange som er frustrerte nå. Det er noen som flyttet inn på fredagen før vi fikk beskjed om at vi skulle legge ned mandagen etter.

Bergersen forteller at han selv begynte i jobben 1. juli for ti år siden, og at han er glad for å ha hatt jobben.

De ansatte tar det pent

Bergersen forteller at de ansatte tar nedleggelsen pent.

– Det er veldig kvalifiserte ansatte på mottaket, så jeg håper arbeidsgivere i distriktet ser hvilke ressurser de representerer, sier han og peker på at de ansatte bistår med skole, sjelesorg og alt annet som trengs.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Han mener at med innstrammingene i Europas grense mot verden, så har dette ligget i kortene.

– Når Europa nå har en fysisk mur og gjerder mot verden, slik Trump snakker om mot Mexico, så kommer det færre hit. Da blir det også mindre behov for mottak, og dessverre rammet det oss denne gangen. Alle de midlertidige mottakene som ble opprettet i forbindelse med flyktningstrømmen for et par år siden er lagt ned, så det var nok litt loddtrekning det her. Det var ingen mottak igjen som ikke var godt drevet.

Få nyhetene rett på din mobil

Trafikkaos? Storbrann? Ny ordfører? Nå kan du bli varslet om de viktigste nyhetene fra Glåmdalen direkte på din mobiltelefon.

Det er enkelt og det er helt gratis. 

 

 

Kommentarer til denne saken