Gå til sidens hovedinnhold

Hyller Åsta Holth med konsert

Artikkelen er over 5 år gammel

ÅSNES: Nesten 20 år etter sin død får hun hyllesten i ord og toner. Åsta Holth hadde garantert likt oppsettet som går gjennom distriktet.

Kjetil Skaslien har skrevet melodier til dikt av Åsta Holth, og nå får Finnskogens store dikter den hyllesten Skaslien lovte henne etter et Da Capo-program i 1994. Nå har han brukt ett år på å lage musikk til flere av diktene hennes, det blir lest gode sitater fra Åsta og det blir vist bilder fra Finnskogen.

– Åsta og jeg var i nær slekt, og jeg vokste opp like ved Leiråker. Jeg var mye hos Åsta, sier Kjetil Skaslien, som har tatt for seg et bredt utvalg av hennes dikt. Han fikk tillatelse av Åsta til å lage en konsert, men hun forlangte at det ikke skulle være noe pling-plong-musikk, hva hun enn måtte mene med det.

– Jeg har fått med så gode aktører. Sten Bjørge S. Hansrud leser dikt og sitater fra Åsta, og min datter Cesilie Nielsen Skaslien har funnet tonen med Eva Vermundsberget. Det er virkelig flott å høre de to sammen, sier Skaslien. Tove Grønli og Åshild Bjørndal har fotografert på Finnskogen, og dette blir vist som bakgrunn under konserten.

– Her blir det virkelig høy gåsehudfaktor. Åsta var et verdensmenneske, og her blir det fyrig tango i fjøset og Livet på Finnskogen. Åsta nøt stor respekt, og det var ambassadøren som neide da Åsta var på besøk. Det siste hun skrev på, var en kjærlighetskalender. Åsta var alltid forelsket, det var hun helt til det siste, sier Øivind Roos, kunstnerisk konsulent til oppsettet.

Åsta var et samfunnsengasjert menneske som så likheter til sitt kjære Finnskogen. Hun fikk den skogfinske kulturen fram i lyset, slik at det ble status å ha finske aner.

– Uten henne, ville mye av historien og kulturen gått i glemmeboken, mener Øivind Roos.

«Syng for meg, heimbygds skogar» har premiere på Finnskogen Kro og Motell 18. september, og vises også dagen etter der. I tillegg vises den i biblioteket i Kongsvinger 21. september, i Rådhuskinoen på Flisa 22. september og til slutt på Skogmuseet i Elverum 25. september.

Kommentarer til denne saken