Ny bok hevder albanske kriminelle nettverk har jobbet under nesen til politiet

MALERBRANSJEN: Nettverket av albanske kriminelle har infiltrert det norske arbeidsmarkedet. De fleste sakene som anmeldes, blir henlagt.

MALERBRANSJEN: Nettverket av albanske kriminelle har infiltrert det norske arbeidsmarkedet. De fleste sakene som anmeldes, blir henlagt. Foto:

Av

– Norge en honningkrukke for arbeidslivskriminelle, hevder forfatter og journalist Einar Haakaas i sin nye bok. Også i Hedmark er virksomheten utbredt, viser en rekke dommer de to siste årene.

DEL

Albanske kriminelle nettverk har utført malerarbeid i regjerings- og politibygg, mens sakene mot dem henlegges, hevder forfatter Einar Haakaas i ny bok.

I en artikkel i fagbladet FriFagbevegelse.no hevder Haakaas at både politikerne og politiet har sviktet kampen mot kriminelle nettverk i malerbransjen.

– Det er for meg sjokkerende hvor langt de er kommet inn. Noen har til og med jobbet på Eidsvollsbygningen, Slottet, Regjeringskvartalet, Skattedirektoratet, Forsvarsdepartementet og partilokalene til Arbeiderpartiet, sier Haakaas til Aftenposten.

I boken «Svartmaling – kriminelle bygger Norge» hevder forfatteren at nettverkene av albanske kriminelle, som i stor grad har tatt over norsk malerbransje, dropper skatt og arbeidsgiveravgift og får refundert merverdiavgift ved fiktiv fakturering.

Videre påstår boken at nettverkene i stor grad har fritt spillerom. De aller fleste sakene henlegges. I Oslo har sju saker anmeldt av skatteetaten endt med fengselsdommer mellom 2014 og 2016. I Hedmark er tallet 44.

Politimester Hans Sverre Sjøvold svarer ikke på avisens spørsmål, men i en uttalelse sier han at det i løpet av de siste årene er brukt en del spesialister på å etterforske store saker som Scandinavian Star og har hatt mindre kapasitet til å starte på nye saker.

(©NTB)

Artikkeltags