Gå til sidens hovedinnhold

Et godt forbilde

Artikkelen er over 6 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I dag gjør vi ordene til den afganske flyktningen Ali Shuja Mahmudi til våre: «Hvis du virkelig vil en ting fra hjertet og ser på mulighetene du får som en investering i framtida, kommer du deg videre».

Han kom til Norge som 17-åring og fem år etter er han butikksjef for Kiwi i Vormsund.

Det er viktig å fortelle slike historier, slik at flere i samme situasjon kan se at det er mulig å lykkes i et nytt land med fremmed kultur dersom man jobber hardt og målbevisst.

Så er det ikke å underslå at yrkesdeltakelsen til flyktninger i Norge er faretruende lav, særlig har utviklingen vært foruroligende de siste årene. Det er tankekors da Norge har hatt høy økonomisk vekst og lav arbeidsledighet.

Ferske tall fra denne måneden viser at bare én av fire flyktninger går over i lønnet arbeid etter det toårige introduksjonsprogrammet, og bare et liten del av den fjerdedelen skaffer seg fulltidsjobb.

For mange som får strø- eller deltidsjobber, kan det være mer lukrativt å gå på sosiale ordninger.

Nå er det mange som spår at arbeidsledigheten i Norge vil øke i årene som kommer, det vil trolig gjøre det enda vanskeligere for flyktninger å komme inn på arbeidsmarkedet.

SSB-tall viser at bare fire av 10 afghanere med arbeidstillatelse i Norge er i jobb, for somaliere er tallet tre av ti.

Tall fra Danmark har vist at bare en av fire flyktninger er i jobb 10 år etter at de kom til landet.

Ikke-vestlige gruppers lave arbeidsdeltakelse er en av de største utfordringene i innvandrings- og integreringspolitikken. Samtidig skal man være varsom med å gå inn med for mange spesialrettede tiltak for å få flyktninger og innvandrere i arbeid.

Det kan virke diskrimerende på innfødte nordmenn som også sliter på arbeidsmarkedet. Mange asylsøkere blir fortalt av kyniske menneskesmuglere at livet i Nord-Europa er et slags paradis. I virkeligheten er det en tøff kamp for de nyankomne å lære seg språk, kultur, bli integrert og skaffe seg arbeid.

Desto viktigere at noen lykkes og kan være gode forbilder, som Ali Shuja Mahmudi.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.