Gå til sidens hovedinnhold

Fare for storstreik søndag morgen

Artikkelen er over 3 år gammel

Ved midnatt går fristen for meklingen mellom NHO og LO og YS-forbundene ut. Fører meklingen ikke fram, kan den første storstreiken på 18 år være et faktum.

Hele 35.000 medlemmer i LO og YS tas nemlig ut i streik fra søndag morgen klokken 06.00 hvis partene ikke blir enige. Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.

Kollektivtransporten vil bli rammet hardt av en streik. De fleste busslinjene blir innstilt i sin helhet blant annet i Oslo, og fergetrafikken rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir også berørt. Hos noen samband blir det full stopp, mens andre samband vil få et redusert tilbud.

Skulle det bli streik, vil det ramme MF Kongen, den eneste fergen som er i trafikk på søndager mellom Nesodden og Oslo. Dermed vil det på søndag ikke være mulig å ta Nesodd-båten.

Også innen industri, bergverk, El- og IT, heisfaget, bakerier, bryggerier, meierier, veterinærer, butikk- og kontorpersonale, frisørbransjen og sjokolade- og snacksbransjen vil bli berørt.

Hvor mange som tas ut i streik er også avhengig av hvilke deler av forhandlingene som partene eventuelt ikke blir enige om.

For eksempel har LO varslet at de vil ta ut nærmere 29.000 medlemmer i streik, hvorav 7.868 er omfattet av Industrioverenskomsten.

Det betyr at dersom det blir streik på kravene knyttet til reise, kost og losji, er det kun de sistnevnte som vil bli tatt ut i streik. Blir det derimot streik på AFP, lønn eller tjenestepensjon, vil alle 29.000 bli tatt ut. Lista over LO-bedrifter som tas ut i streik, er 49 sider lang.

Sakene det strides om i oppgjøret er AFP, tjenestepensjon, lønn og krav knyttet til reise, kost og losji for arbeidere som blir sendt på oppdrag. Mye tyder på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de står langt fra hverandre.

Fakta om årets lønnsoppgjør

  • Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør, som betyr at det ikke bare skal forhandles om lønn, men at alle tariffavtalenes bestemmelser er åpne for revidering.
  • Oppgjøret i privat sektor startet 12. mars og endte med brudd 22. mars.
  • Meklingen hos Riksmekleren startet onsdag 4. april med frist ved midnatt natt til søndag 8. april.
  • Hvis det ikke blir enighet, har LO og YS varslet at nærmere 35.000 av deres medlemmer tas ut i streik fra søndag. Totalt er det meldt plassoppsigelse for rundt 200.000 medlemmer i en rekke bransjer i privat sektor.
  • Forhandlingene i statlig sektor starter torsdag 5. april med frist 30. april.
  • Forhandlingene i kommunesektoren starter mandag 11. april med frist 30. april.
  • Forhandlingene i Spekter helse starter 13. april.
  • Forhandlinger om lønn, ny AFP-ordning, endringer i tjenestepensjonsordningen, samt krav knyttet til reise, kost og losji for ansatte som blir sendt på oppdrag, er de mest krevende forhandlingstemaene i privat sektor.
  • Forhandlinger om lønn og uenighet om fordeling av lønn mellom sentralt og lokalt nivå anses å være de mest krevende sakene i det statlige oppgjøret.

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.