Klare til kamp: – Forslaget til arbeidsmiljølov et gufs fra fortida

STREIK: De streiker i morgen, f.v. LO-leder i Kongsvinger Per Johnny Voldseth, Bjørn Ivar Olsberg, Fagforbundet ved Kongsvinger sjukehus, Britt Lorgen, Utdanningsforbundet, May Britt Sletten, leder i Fagforbundet og Ida Høiby i Sykepleierforbundet.FOTO: SIGMUND FOSSEN

STREIK: De streiker i morgen, f.v. LO-leder i Kongsvinger Per Johnny Voldseth, Bjørn Ivar Olsberg, Fagforbundet ved Kongsvinger sjukehus, Britt Lorgen, Utdanningsforbundet, May Britt Sletten, leder i Fagforbundet og Ida Høiby i Sykepleierforbundet.FOTO: SIGMUND FOSSEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

KONGSVINGER: – Et gufs fra fortida. Hvis forslaget til ny arbeidsmiljølov blir vedtatt er vi satt tilbake til 1930-tallet.

DEL

LO-leder Per Johnny Voldseth i Kongsvinger er klar til å kjempe med nebb og klør for de rettighetene arbeidstakere har forhandlet fram gjennom mange år. Han mener det nye lovforslaget fra regjeringen vil rive vekk selve fundamentet i arbeidslivet, og han synes forslaget er det styggeste angrepet på arbeidernes rettigheter han har sett.

Onsdag går LO sammen med YS, Unio og Fagforbundet til en to timers streik.

Med 1,5 millioner organiserte arbeidstakere i de fire foreningene håper Voldseth det blir en massiv protest over hele landet mot forslaget til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

– Mer søndagsarbeid

Det er en rekke forslag til endringer i arbeidsmiljøloven statsråd Eriksson nå kommer med.

I korthet dreier det seg blant annet om å øke mulighetene for midlertidige ansettelser i inntil ett år, rett til å pålegge ansatte inntil 13 timers vakter og nye regler for helgearbeid.

I dag kan arbeidsgiver pålegge ansatte å arbeide to søndager på rad. I det nye forslaget åpner arbeidsministeren for at dette kan økes til fem søndager etter hverandre.

– Vil ramme flest unge

– I dag kan 10 prosent av arbeidsstokken bestå av midlertidige ansettelser. Det nye forslaget åpner for 25 prosent. I så fall kan det angå hver fjerde arbeidstaker i Norge, sier Voldseth, og mener det vil undergrave hele ordningen med prøvetid.

– Det vil også særlig ramme de unge. En midlertidig ansatt vil også ha store problemer med skaffe seg kredittkort og få lån i banken, mener Voldseth.

Togene står i én time

Over hele landet vil motstanden mot ny arbeidsmiljølov bli markert i morgen. Blant annet vil alle tog stå stille mellom klokka 15.00 og 16. Også det meste av busstransporten i Hedmark blir rammet, men det varierer litt hvordan de forskjellige busselskapene organiserer streiken.
I alle kommuner i glåmdalsdistriktet og Nes vil streiken markeres.

I Kongsvinger skjer det på rådhusplassen med appeller, varm solbærtoddy og underholdning. Våler er kantina i kommunehuset stedet, mens rådhusplassen på Skarnes er arena i Sør-Odal. I Nord-Odal blir det marsj fra sykehjemmet til kommunehuset før fellesmarkeringen der.

Artikkeltags