Tone Sønsterud hardt ut mot Grethe Fossum

HJEMME: Stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud (Ap) pakker en av de nærmeste dagene ut av stortingsleiligheten hun disponerer like bak Slottet, og gleder seg til å være mer hjemme med samboer i huset sitt på Gjemselund i Kongsvinger. FOTO: PER HÅKON PETTERSEN

HJEMME: Stortingsrepresentant Tone Merete Sønsterud (Ap) pakker en av de nærmeste dagene ut av stortingsleiligheten hun disponerer like bak Slottet, og gleder seg til å være mer hjemme med samboer i huset sitt på Gjemselund i Kongsvinger. FOTO: PER HÅKON PETTERSEN

Artikkelen er over 2 år gammel

Jeg er Ap-kvinne og jeg er ikke sint, sier Tone Sønsterud i et innlegg på Facebook. Der går hun krast ut mot Grethe Fossum, og ber henne slutte å slikke sine sår, så de kan gro. Fossum svarer med at det er på tide å bygge nye ledertyper.

DEL

Fredag gikk Grethe G. Fossum ut med skarp kritikk av Trond Giske og hevdet at Ap-kvinnene er så sinte at de aldri vil ha Giske som statsminister.

Nå går Tone Sønsterud i rette med Fossum på sin Facebook-profil:

– Ikke veit jeg hvorfor Grethe G. Fossum har et slikt behov for å sverte Trond Giske, men jeg er helt uenig med henne i måten hun beskriver ham på. Jeg har jobbet med likestilling siden slutten på 1970 tallet, og en av sakene jeg jobbet med lokalt, var nettopp på vegne av Fossum.

– Nå kommer hun ned fra veggen og hevder å snakke på vegne av Ap-kvinnene i Hedmark. Jeg kjenner meg ikke igjen, sier Sønsterud til Glåmdalen.

I de siste fire årene har jeg sittet i samme komité som Giske, og for dem som kjenner Stortinget, så betyr det at vi har jobbet sammen hver dag. Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i beskrivelsen av Giske. Han har tvert imot vært en støttende leder når ting har vært vanskelig, og at han ikke tar likestilling på alvor, er rett og slett bare tull, sier Sønsterud, som også har delt sine meninger i et leserbrev til Glåmdalen.

- Noen blir skuffet

Hun legger til at det hvert fjerde år gjøres rokeringer i partigruppene på Stortinget.

– Så også denne gangen. Mange har forhåpninger, og noen blir skuffet fordi de ikke får akkurat det de vil.

Når det er sagt, så tror jeg de fleste skjønner at de som partiet har valgt i sin toppledelse, også er de som får de fremste posisjonene.

– Det er helt naturlig at Trond Giske, som er valgt til nestleder, vil ha en framtredende posisjon på Stortinget. Noe annet ville være rart.

Og det er også helt naturlig at det blir rokeringer av posisjoner etter et valg. Mange vil kanskje ha den samme rollen, men jeg greier ikke å forstå at dette har med likestilling å gjøre, sier Sønsterud, som selv er ute av Stortinget etter høstens valg.

- Sutt å slikke dine sår

Det er 12 år siden Fossum satt på Stortinget, og det forundrer meg noe når hun forsøker å framstille det om det er hun som kjenner alle forhold og gruppa godt.

Det er mulig hun fikk noen sår i løpet av de årene hun satt der (det tror jeg nok vi alle har fått). Mitt råd til Fossum er; slutt å slikke sårene dine så kan det hende de gror.

Tone Sønsterud opplevde selv skuffelsen ved ikke å bli gjenvalgt til Stortinget denne høsten. Hun avslutter innlegget med denne oppfordringen:

– Til alle som nå vil være med på å gjøre Arbeiderpartiet stort igjen ved å ha fokus på politikk; velkomne skal dere være.

-  Beklager om jeg tråkker noen på tærne

Grethe G Fossum sier i en kommentar at hun beklager at hun tråkker Tone Sønsterud på tærne ved å angripe makteliten i Arbeiderpartiet.

– Jeg synes det er flott at hun har et annet bilde av Trond Giske som leder av ditt daglige arbeidet i Stortinget, men dette handler ikke om det.

Det jeg prøver å gi uttrykk for er at nå er det på tide å bygge nye ledertyper i Arbeiderpartiet. Unge flinke kvinner som hevder seg meget godt på et mannsdominert område, nemlig finans.

Det gjør du ikke ved å skyve Marianne Marthinsen ut i kulda fordi du som nestleder skal ha det beste og mest synlige vervet i Stortinget, leder av finanskomiteen. Av og til er det lurt av ledere å trå til side, sier Grethe Fossum.

Hun mener at Trond Giske i alle år har vært en strategisk politiker som har hatt stort ansvar for valgkampene, og at de fire årene i opposisjon eller valgkampen har vært vellykket.

Innrømme nederlaget

– 35 årig virksomhet i politikken, gjør at du får et handikap i å forstå hvordan virkeligheten der ute fungerer og at du mister kjennskap til hvordan vanlige mennesker lever. Kanskje man gjennom en evaluering av valgkampen bør finne andre ledere som skjønner nåtidens problemer bedre? Selv du Tone, må innrømme at valgresultatet ikke var noe å slå hæla i taket for, sier Fossum

Hun er ikke enig i at manglende kunnskap har noe med saken å gjøre.

– Ei heller ikke mine påståtte sår, sier Fossum.

Som ønsker at Arbeiderpartiet skal være åpent og raust fra topp til bunn.

– Reaksjonene jeg har fått på Facebook og fra deg, tyder på at alt er ved det samme, lederen har alltid rett. Den som kritiserer har noe å hevne, er såret, dustete eller skjønner ikke politikk.

Mitt råd til Arbeiderparti er å lytte mer. Noe er feil med de løsningene de serverte i valgkampen, avslutter Grethe Fossum.

Artikkeltags