Gå til sidens hovedinnhold

Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger

Artikkelen er over 6 år gammel

OSLO (NTB-Bibiana Piene): Ap-leder Jonas Gahr Støres forslag om at Norge bør åpne for å ta imot til sammen 10.000 syriske flyktninger i år og neste år, ble møtt med langvarig stående applaus av delegatene på partiets landsmøte torsdag.

Støre sa i talen i Folkets Hus at 5.000 skal tas imot i år og like mange i 2016.

– Vi ser en region der millioner er på flukt. Verden har ikke sett noe verre siden andre verdenskrig. De landene som kan gi et ekstra bidrag, må gjøre det, sa partilederen.

Etter Venstre og SV

Med forslaget følger Arbeiderpartiet og Støre dermed i fotsporene til SV og Venstre. Onsdag fremmet SV et forslag for Stortinget om å be regjeringen om å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria over de neste to årene.

Forslaget er også identisk med en enstemmig uttalelse fra Venstres landsmøte i Tromsø sist helg, mens KrFs ungdomsparti KrFU vil ta til orde for at moderpartiet gjør det samme på partiets kommende landsmøte.

Dermed ligger det an til et klart politisk flertall for at Norge skal ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger de neste årene.

Støres tale vil også møte jubel hos ungdomspartiet AUF, som har foreslått at Norge skal ta imot 5.000 kvoteflyktninger i 2015.

Letter presset

– Vi skal svare på appellen og styrke den humanitære hjelpen til de katastroferammede i Syria, Irak og nabolandene. Da må vi hjelpe de som er i nød, der krisen er, vise solidaritet og medmenneskelighet, sa Støre.

Imidlertid er det en forutsetning at kommunene er i stand til å ta imot flyktningene.

– Og her har vi alle et ansvar. Både vi som sitter på Stortinget, og dere som styrer kommunene, understreket Støre.

Sentralstyret i Arbeiderpartiet har påpekt at forslagene om å dramatisk øke antallet syriske kvoteflyktninger bør vurderes opp mot konsekvenser for antallet asylankomster og den økonomiske politikken.

Sentralstyrets egen overslagsberegning har vist at 10.000 kvoteflyktninger vil få en prislapp på om lag 7 milliarder kroner, inkludert integreringsutgifter. (©NTB)

Kommentarer til denne saken